Στη… λίστα του εμίρη ακόμη και το «Ελ. Βε.»

Να μετατρέψει το αρχικό ενδιαφέρον του Κατάρ σε συμμετοχή του εμιράτου στους διαγωνισμούς του Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων, όπως για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Ελληνικό, τον Αστέρα Βουλιαγμένης και την ενέργεια (όπως η υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα), θα επιχειρήσει σήμερα η κυβέρνηση.

Στις 10 το πρωί συνεδριάζει για πρώτη φορά η Μεικτή Επιτροπή Συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και με τη συμμετοχή του ισχυρού άνδρα της Qatar Holding Αχμάντ αλ Σαγιέντ. Ο τελευταίος κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Qatar Holding και είναι εκ των στενότερων συνεργατών του εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Καλιφά αλ Θάνι.

Η συγκρότηση της επιτροπής συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ντόχα στα τέλη Ιανουαρίου, μετά την οποία το εμιράτο επέστρεψε στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ενώ προχώρησε και στην αγορά συμπλέγματος νησίδων στο Ιόνιο με επίκεντρο την Οξυά.

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του Κατάρ για την Ελλάδα επισημαίνεται και σε χθεσινό ρεπορτάζ των «Financial Times». Εκτός από το Ελληνικό (στον διαγωνισμό για το οποίο συμμετέχει η Qatari Diar), στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ευελπιστούν ότι το εμιράτο θα ενδιαφερθεί και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα πωλείται από την Εθνική Τράπεζα, με το ΤΑΙΠΕΔ να συντονίζει τον διαγωνισμό καθώς το Δημόσιο ελέγχει τμήμα της χερσονήσου Μικρό Καβούρι. Όσο για το πιθανό ενδιαφέρον του Κατάρ για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», συνδέεται με την προσπάθεια του εμιράτου να επεκταθεί στη διαχείριση αερολιμένων και να στηρίξει περαιτέρω την αεροπορική εταιρία Qatar Airways. Ο επενδυτικός βραχίονας του Κατάρ έχει αποκτήσει το 20% της εταιρίας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Heathrow στο Λονδίνο.

Η γερμανική Hochtief, που διαχειρίζεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος», προσπαθεί για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο να πωλήσει το ποσοστό της (το 40%) όπως και τις εταιρίες διαχείρισης άλλων τεσσάρων αεροδρομίων ανά τον κόσμο. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να πωλήσει και αυτό το ποσοστό του (50%), με παράλληλη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Οι Γερμανοί είναι παλιοί γνωστοί του Κατάρ, αφού η Qatar Holding είχε αγοράσει το 9,1% του κατασκευαστικού κολοσσού στα τέλη του 2010. Η Hochtief ελέγχεται σήμερα από τον ισπανικό κατασκευαστικό όμιλο ACS.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα