Οι «αδυναμίες» του Κατάρ

Στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, της ενέργειας και των τροφίμων επικεντρώνεται (πέραν των ιδιωτικοποιήσεων) το ενδιαφέρον του Κατάρ, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της Qatar Holding Ahmad Al-Sayed με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη, τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) καθώς και με έξι Ελληνες επιχειρηματίες από τους συγκεκριμένους κλάδους. Τα ονόματα των επιχειρηματιών που συνάντησε ο ισχυρός άνδρας του Κατάρ δεν ανακοινώθηκαν, αλλά κατά πληροφορίες περιλαμβάνονται ο Δ. Κοπελούζος (Προμηθέας Gaz) και ο Α. Κωνσταντακόπουλος (ΤΕΜΕΣ). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου είχε έρθει στο παρελθόν πολύ κοντά με το Κατάρ για τη συμμετοχή του στην επέκταση του τουριστικού συγκροτήματος Costa Navarino μέσω της δημιουργίας παραθεριστικών κατοικιών.

Οι επαφές του κ. Al-Sayed, υπεύθυνου για τις μεγάλες επενδύσεις του Κατάρ ανά τον κόσμο, κινήθηκαν σε τρεις άξονες, σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη: Τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην Ντόχα, τη συμμετοχή του σε ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς που προαναφέρθηκαν και τις ιδιωτικοποιήσεις (υπήρξε ξεχωριστό ραντεβού με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ). Οι επιχειρηματίες που συνάντησαν χθες οι εκπρόσωποι του εμιράτου ήταν μερικοί από αυτούς που συμμετείχαν στην πρόσφατη αποστολή υπό τον κ. Σαμαρά και στην ουσία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Κατάρ. Τα κυβερνητικά στελέχη παρουσίασαν κάποια εναλλακτικά σενάρια για το μοντέλο λειτουργίας και τη συμμετοχή του Κατάρ στο επενδυτικό ταμείο και ελπίζουν ότι η συνεργασία θα οριστικοποιηθεί στις 27 Μαρτίου, όταν θα επισκεφθεί εκ νέου την Ντόχα ο Ν. Μηταράκης. Η Qatar Holding στην ουσία θα επιλέξει το μοντέλο μέσω του οποίου θα επενδύσει στην Ελλάδα, πέραν της συμμετοχής στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding συναντήθηκε χθες το μεσημέρι και με τον πρωθυπουργό, ο οποίος επισήμανε τη σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο πλευρών. Στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους και υποστηρίζουν ότι θα ενεργοποιήσουν και το «παγωμένο» μνημόνιο που είχε υπογραφεί το 2010 στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του εμίρη Αλ Θάνι και του Γ. Παπανδρέου. Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων Πέτρος Σελέκος και ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα