Γιορτή κινουμένων σχεδίων!

Ενα σαλιγκάρι-εφευρέτης, ένας δράκος που χάνει τα δόντια του, ένας παπάς που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσει να σώσει μια βασανισμένη ψυχή, αλλά και ένα ζευγάρι νέων που έρχεται πιο κοντά όταν ξεμένει το βράδυ σε… μια πισίνα. Αυτοί είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές του 8ου Animfest, της καθιερωμένης Γιορτής των Κινουμένων Σχεδίων που έχει ξεκινήσει δυναμικά στην Ταινιοθήκη παρασύροντάς μας σε ένα πολύχρωμο σύμπαν όπου τα καρτούν έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Από τις 7 έως και τις 13 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη τα κινούμενα σχέδια παρελαύνουν θριαμβευτικά μέσα από μια διοργάνωση που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια το δυναμικό πρόσωπό της. Συνολικά 167 ταινίες μικρού μήκους από την Ελλάδα και άλλες 33 χώρες ρίχνονται στο ρινγκ του φετινού διαγωνιστικού τμήματος. Μάλιστα, φέτος φιλμάκια στο φεστιβάλ έχουν στείλει δημιουργοί από τις ΗΠΑ, το Εκουαδόρ, την Εσθονία, την Τυνησία αλλά και την Κορέα.

Studio SE-MAFOR

Ξεχωριστό σημείο αναφοράς του 8ου Animfest είναι η προβολή 19 πολωνικών ταινιών του Studio SE-MAFOR, που διακρίνεται για τις εξαιρετικές παραγωγές του αφού καταφέρνει να συμπυκνώνει όλα εκείνα τα γνωρίσματα της λεγόμενης πολωνικής σχολής. Ακόμη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα συμπεριληφθεί η ενότητα «Animation των Γειτόνων», στην οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει εννέα μοναδικά φιλμάκια μικρού μήκους από ευρωπαϊκές χώρες όπως οι Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Εσθονία, Πολωνία και Λιθουανία.

Εκτός από το διαγωνιστικό κομμάτι, το φεστιβάλ βρίθει εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ετσι, μετά τη χθεσινή διάλεξη του Rony Oren, γνωστού καθηγητή και animator της Ιερουσαλήμ αλλά και μέλους της κριτικής επιτροπής στο διαγωνιστικό τμήμα, στην ΑΚΤΟ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί masterclass από τον ίδιο, στο κτίριο του ΤΕΑΠΗ, ενώ αύριο θα λάβει χώρα μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Οπτικοακουστικό και Εκπαίδευση – Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος».

Για το τέλος το φεστιβάλ μάς έχει κρατήσει τα… καλύτερα, αφού στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα προβληθούν τέσσερις ταινίες του πρωτοπόρου Ρώσου δημιουργού Βλαντισλάβ Στάρεβιτς, ο οποίος εν έτει 1912 έφτιαξε την πρώτη ταινία με κούκλες! Ολα τα φιλμάκια του θα παιχτούν με σύγχρονη μουσική επένδυση.

Info: Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Αθήνας πραγματοποιείται έως τις 13 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός).

Αφιέρωμα αλά γαλλικά με 64 ταινίες

Στα highlights της φετινής διοργάνωσης είναι το αφιέρωμα στα γαλλικά κινούμενα σχέδια, μια ενότητα που πραγματοποιείται σε συνεργασία και με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Συνολικά 64 φιλμάκια μικρού μήκους προβάλλονται κατά τη διάρκεια του εξαήμερου φεστιβάλ (που θα ολοκληρωθεί στις 13 Μαρτίου με την απονομή των βραβείων), τα οποία είναι χωρισμένα σε πέντε θεματικές ενότητες.

Ποιοι είναι οι τίτλοι τους; «Απ’ το κοντό στο μακρύ», «Παιδικότητα», «Αχ! Η αγάπη», «Κοινωνικά animation» και «Δεν είμαστε μηχανές».

Εδώ θα μπορεί να δει κανείς το εξαιρετικό φιλμάκι «Εργο σε εξέλιξη», τον «Τζέιμς Μοντ» αλλά και τον «Μικρό Πρίγκηπα», όχι του Σεν Εξιπερί, αλλά της Ζόια Τροτίμοβα, με πρωταγωνιστή ένα μικρό ανθρωπάκι το οποίο προσπαθεί να καθαρίσει τον βρόμικο ήλιο.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα