Το σινεμά «στο ντιβάνι»!

Ενας «Σιωπηλός μάρτυρας» με την υπογραφή του Αλφρεντ Χίτσκοκ θα απασχολήσει αύριο σινεφίλ, ψυχαναλυτικά προσανατολισμένους επιστήμονες και ειδικούς του κινηματογράφου. Πρόκειται για την τρίτη προβολή που οργανώνει φέτος στο Μικρόκοσμο της λεωφόρου Συγγρού η Ακαδημία Κλινικών Σπουδών του Φροϋδικού Πεδίου, στο πλαίσιο ενός ενδιαφέροντος εγχειρήματος με τίτλο «Σινεμά και ψυχανάλυση».

Η ιδέα γεννήθηκε στην Ευρώπη και αφορά ένα δρώμενο που αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο το κοινό παρακολουθεί μια ταινία, η οποία προσεγγίζει ένα συγκεκριμένο θέμα, στο δεύτερο ειδικοί από τον χώρο του σινεμά και της ψυχανάλυσης παρουσιάζουν τις σχετικές εισηγήσεις τους και στο τρίτο γίνεται μια συζήτηση ανάμεσα στους εισηγητές και τους θεατές.

«Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο προβολής του ψυχαναλυτικού λόγου προς το ευρύ κοινό μέσα από τις τέχνες και, επειδή ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη ιδιαίτερα αγαπητή σε πολλούς από μας, σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτήν τη σύνδεση. Στόχος μας είναι να αναλύσουμε το καλλιτεχνικό έργο γενικά και το σινεμά ειδικότερα μέσα από την ψυχανάλυση» εξηγεί στη «δημοκρατία» η Ελένη Μόλαρη, ψυχίατρος, διδάσκουσα στην Ακαδημία Κλινικών Ερευνών του Φροϋδικού Πεδίου και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής. Η ίδια θα κάνει αύριο μια εισαγωγή πριν από την προβολή του κλασικού αριστουργήματος του Χίτσκοκ με τους Τζέιμς Στιούαρτ και Γκρέις Κέλι. Το σενάριο θέλει τον καθηλωμένο στο διαμέρισμά του με σπασμένο πόδι φωτορεπόρτερ να γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός φόνου στο ακριβώς απέναντι διαμέρισμα.

Στο πάνελ που θα σχηματιστεί αμέσως μετά θα λάβουν μέρος και θα συζητήσουν με το κοινό ο ψυχαναλυτής Ρεζινάλντ Μπλανσέ, η ψυχολόγος Ελένη Ρηγούτσου και ο σκηνοθέτης Νίκος Λερός.

Στις προβολές που πραγματοποίησε στη χώρα μας για πρώτη φορά φέτος η Ακαδημία Κλινικών Ερευνών του Φροϋδικού Πεδίου οι θεματικές ήταν διαφορετικές μεταξύ τους. Την πρώτη φορά προβλήθηκε το φιλμ «Χιροσίμα, αγάπη μου» του σκηνοθέτη Αλέν Ρενέ, ακολούθησε η «Οικογενειακή γιορτή» του Τόμας Βίτεμπεργκ και αύριο σειρά έχει ο «Σιωπηλός μάρτυρας» του Χίτσκοκ, που ναι μεν προσεγγίζει το θέμα της …κλειδαρότρυπας, αλλά θίγει και τις σχέσεις των ζευγαριών. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό που θα τραβήξει τελικά το ενδιαφέρον των θεατών. Στην προηγούμενη προβολή το θέμα της ταινίας ήταν η παιδοφιλία, ένα θέμα πολύ καίριο και σκληρό, ωστόσο η ανάλυση και η συζήτηση με τον κόσμο επικεντρώθηκε στην οικογένεια και στον πατέρα» λέει η ψυχίατρος Ελένη Μόλαρη.

Θερμή υποδοχή

Η ανταπόκριση στις δύο πρώτες προβολές ήταν μεγάλη και εξαιρετικά θερμή «Και τις δύο φορές υπήρξε έντονη συμμετοχή στη συζήτηση. Λες και το κοινό ήταν έτοιμο γι’ αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι ο κόσμος ζητάει να ακούσει έναν άλλο λόγο μπροστά σε όλη αυτή τη δυσφορία που υφίσταται. Οχι μόνο λόγω της κρίσης, γενικότερα λόγω της ανθρώπινης κατάστασης. Ζητάει κάτι άλλο. Αυτή την εντύπωση άφησαν σε μένα» σχολιάζει η δρ Μόλαρη.

Φέτος θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο προβολές του «Σινεμά και ψυχανάλυση», τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, ενώ για την επόμενη χρονιά η Ακαδημία Κλινικών Ερευνών του Φροϋδικού Πεδίου σχεδιάζει να εντάξει στο πρότζεκτ και ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

 

Info: Σινεμά και ψυχανάλυση: «Σιωπηλός Μάρτυρας». Κυριακή 10 Μαρτίου. Κινηματογράφος Mikrokosmos (Λεωφ. Συγγρού 106). Στις 14.00

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα