Το σχέδιο «Αθηνά» και η «σφαγή» για μια θέση στις περιζήτητες σχολές

Τα πάνω κάτω φέρνει για τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων το σχέδιο «Αθηνά», του οποίου η τελική μορφή ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Οι αλλαγές που θα βρουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι επιτυχόντες, το οποίο θα είναι «κουτσουρεμένο» κατά 97 πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Τμήματα, δεν θα αφορούν μόνο τον αριθμό των εισακτέων, αλλά και τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων ανά Σχολή. Ειδικότερα, στις αποκαλούμενες και περιζήτητες Σχολές, που ούτως ή άλλως γίνεται σφαγή κάθε χρόνο μεταξύ των υποψηφίων για την είσοδό τους, ο ανταγωνισμός θα είναι ακόμα πιο σκληρός.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων της γενικής σειράς θα ανέλθει στους 49.675, ελάχιστα μειωμένος κατά 1.810 σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, ανά Επιστημονικό Πεδίο: στο πρώτο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) οι προσφερόμενες θέσεις θα είναι 2.546 λιγότερες, στο δεύτερο (Θετικών Επιστημών) θα αυξηθούν κατά 2.367, στο τρίτο (Επιστημών Υγείας) θα μειωθούν κατά 25, ενώ στο τέταρτο (Τεχνολογικών Επιστημών) και το πέμπτο (Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης) θα περιοριστούν κατά 808 και 798 αντιστοίχως.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των εισακτέων εντοπίζεται στα τεχνολογικά Τμήματα, κυρίως της Περιφέρειας. Το γεγονός αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για τους επιτυχόντες, οι οποίοι, ως γνωστόν, τα τελευταία τρία χρόνια επιλέγουν σπουδές κοντά στον τόπο κατοικίας τους και όχι με γνώμονα το γνωστικό αντικείμενο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο περιορισμός των θέσεων κατά 30% στα ΤΕΙ, όπως αναμένεται σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, θα ελαχιστοποιήσει τις επιλογές των υποψηφίων. Αν σε αυτό προστεθεί και το κλείσιμο δεκάδων τεχνολογικών Τμημάτων της Περιφέρειας, που μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν 11 πόλεις χωρίς σπουδαστές, αναμένεται να δυσκολέψει πολύ τα πράγματα για μια μεγάλη μερίδα μαθητών.

Εκτινάσσονται στα ύψη οι βάσεις για τις Ιατρικές και τις Νομικές σχολής!

Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 15%, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις Σχολές-φιλέτα που κάθε χρόνο προσελκύουν των ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων. Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι Ιατρικές και οι Νομικές Σχολές θα ανοίξουν τις πόρτες του για να υποδεχτούν αρκετά λιγότερους εισακτέους, με τις βάσεις τους να εκτινάσσονται στα ύψη. Συνολικά 700 θέσεις, από 100 σε κάθε Ιδρυμα, θα προσφέρει το 2013 το υπουργείο Παιδείας στην κορυφαία όλων των Σχολών, όνειρο για πολλούς μαθητές, Ιατρική. Μεταξύ των επτά Σχολών με το ίδιο ακριβώς γνωστικό αντικείμενο, μόνο αυτή της Θεσσαλίας αυξάνει τους εισακτέους κατά 35.

Σε όλες τις υπόλοιπες (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Θράκης, Κρήτης και Πατρών) λιγότεροι υποψήφιοι αποκτούν πρόσβαση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη χρονιά 895 νέοι εισήχθησαν στις Ιατρικές Σχολές της χώρας. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις Νομικές Σχολές. Ενδεικτικά, την είσοδό τους στη Νομική Αθηνών θα εξασφαλίσουν 300 υποψήφιοι, αντί για 400 (πέρυσι), και στην αντίστοιχη Σχολή της Θεσσαλονίκης 50 λιγότεροι επιτυχόντες θα αποκτήσουν πρόσβαση. Σοκ, ωστόσο, προκαλεί ο περιορισμός των προσφερόμενων θέσεων στη Νομική του Δημοκρίτειου Θράκης, στην οποία οι εισακτέοι θα είναι 180 λιγότεροι.

Γενικότερα, όμως, φαίνεται ότι τα υψηλόβαθμα Τμήματα «πλήττονται» όσον αφορά τον αριθμό των επιτυχόντων που θα φιλοξενήσουν το 2013, γεγονός που μόνο απογοήτευση και άγχος μπορεί να προκαλέσει στους ενδιαφερόμενους μαθητές και τους γονείς τους. Τα δύο Τμήματα Οικονομικών Επιστημών στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα θα πετσοκόψουν τις προσφερόμενες θέσεις κατά 180. Εισακτέους «χάνουν», ακόμα, τα Τμήματα Φιλολογίας στην Αθήνα (-220) και αυτό της Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου (-55).

Εντύπωση, ωστόσο, προξενεί η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε Τμήματα τα οποία απορροφούν άλλα. Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Αιγαίου, που, ενώ πέρυσι δέχτηκε 220 νέους φοιτητές, την επόμενη χρονιά θα δεχτεί 200, την ώρα που θα υπάρχει η συμπληρωματική Κατεύθυνση της Διοίκησης και Οικονομίας στον Τουρισμό. Κάτι ανάλογο έχει προταθεί και το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά: περιορίζονται οι θέσεις από 280 σε 250, την ώρα που δημιουργείται Κατεύθυνση Οργάνωσης και Διοίκησης στον Τουρισμό.

Επειδή σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις, σημειώνεται ότι Τμήματα υψηλής ζήτησης, όπως το Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), της Οικονομικής Επιστήμης και της Πληροφορικής της ΑΣΟΕΕ, αυξάνουν τις θέσεις τους. Οι Οικονομικές Επιστήμες, γενικότερα, έχουν την τιμητική τους, καθώς θα φιλοξενήσουν περισσότερους εισακτέους. Στις εν λόγω Σχολές σε Ιωάννινα και Πελοπόννησο οι επιτυχόντες θα είναι αυξημένοι κατά 70 και 120 αντιστοίχως.

Τεχνολογικά Ιδρύματα

Στον αντίποδα, ακόμα και ΤΕΙ που ήταν πρώτα στις προτιμήσεις των υποψηφίων βλέπουν τις προσφερόμενες θέσεις τους να περιορίζονται. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων και το Νοσηλευτικής στο ΤΕΙ Αθήνας, που οι «απώλειες» ανέρχονται στους 10 και 80 σπουδαστές σε σχέση με το 2012. Το αμφιλεγόμενο Τμήμα Οινοποιίας και Τεχνολογίας Ποτών του ίδιου Ιδρύματος, που αρχικά συγχωνευόταν, παρέμεινε, αλλά μείωσε τους εισακτέους του από 85 σε 50.

Τα δημοφιλή Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κρήτης είναι από τα λίγα που διατηρούνται περίπου στα ίδια: συνολικά και τα δύο προσέφεραν πέρυσι και θα προσφέρουν και φέτος 200 θέσεις. Μείον σε σπουδαστές είναι και κάποια Τμήματα του ΤΕΙ Πειραιά, που θεωρείται από τα πλέον περιζήτητα τεχνολογικά Ιδρύματα. Ακριβώς μισούς εισακτέους θα δεχτεί το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων (από 150- 75), ενώ το Τμήμα Λογιστικής θα έχει 40 λιγότερους σπουδαστές το ερχόμενο έτος.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα