Ωραίο το σχέδιο «Αθηνά» αλλά για την… άλλη πόλη

«Ας ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, αλλά όχι η δικιά μου». Με αποθέωση της τοπικιστικής λογικής που διακατέχει ακόμα και τη σημερινή εποχή τους Ελληνες βουλευτές έμοιαζε την περασμένη εβδομάδα η συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου «Αθηνά», του υπουργείου Παιδείας, για τον νέο χάρτη στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. «Καλή η μεταρρύθμιση, αλλά πάνω απ’ όλα ο τόπος μας» φαίνεται ότι σκέφτηκαν οι περισσότεροι βουλευτές, με αποτέλεσμα η διήμερη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να μετατραπεί σε μια απέραντη υποβολή αιτημάτων των βουλευτών προς τον υπουργό να μην προχωρήσει σε κατάργηση ή μεταφορά τμημάτων που εδρεύουν στις περιφέρειές τους.

«Μα αυτός είναι ο ρόλος του βουλευτή. Να αγωνίζεται για την περιφέρειά του και το καλό των συμπολιτών του» είναι το ισχυρό αντεπιχείρημα των βουλευτών και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα κάποιος θα βρει επιχείρημα να το αντικρούσει. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η κοινοβουλευτική εικόνα με περισσότερους των 60 βουλευτών να τοποθετούνται μόνο για τα θέματα του νομού τους και όχι για τη φιλοσοφία του σχεδίου «Αθηνά» δεν τιμά και πολλούς. Δεν έλειψαν μάλιστα ακόμα και οι αντικρουόμενες τοποθετήσεις από το ίδιο άτομο, κυρίως κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι από τη μια εκθείασαν τον Κ. Αρβανιτόπουλο και το σχέδιο «Αθηνά» και από την άλλη χαρακτήριζαν έγκλημα την κατάργηση ενός και μόνο τμήματος που αφορούσε την περιφέρειά τους. Αλλοι πάλι προσπάθησαν με μεγαλόστομες εκφράσεις υπέρ του Κ. Αρβανιτόπουλου να τον καλοπιάσουν για να τους κάνει το χατίρι. Αλλοι πάλι μίλησαν σε πρώτο πληθυντικό και χαρακτήρισαν τα τμήματα των πανεπιστημίων… δικά τους, απαγορεύοντας μάλιστα στον υπουργό Παιδείας να τα… ακουμπήσει.

Αντιλαμβανόμενος μάλιστα ο υπουργός Παιδείας ότι πολλοί βουλευτές τοποθετούνταν με βάση μόνο τοπικιστικά κριτήρια, δεν δίστασε να καυτηριάσει όσα άκουσε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η συζήτηση, ξέρετε, ξεκινάει με όλη την καλή θέληση των κριτηρίων και καταλήγει στα τοπικά. Ομως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Εγώ δεν λέω να απογυμνώσουμε την περιφέρεια, αλλά πρέπει την περιφέρεια να την ενισχύσουμε επενδύοντας στη γνώση. Οχι βλέποντας τους νέους μας ως καταναλωτές. Δεν είναι καταναλωτές. Εξαπατάμε την ελληνική οικογένεια, γιατί ζητάμε και αντλούμε και κάνουμε αφαίμαξη από την ελληνική οικογένεια για να πάμε τους νέους μας ως καταναλωτές σε πόλεις και χωριά για να ταΐζουμε τα εστιατόρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια».

Από την άλλη πάντως δεν έλειψαν και βουλευτές ευνοημένων εκ του «Αθηνά» περιφερειών οι οποίοι έλαβαν τον λόγο για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του σχεδίου και να αποδείξουν στους συναδέλφους τους πόσο δίκιο έχει ο υπουργός που παίρνει τμήματα από άλλες περιφέρειες και τα μεταφέρει στη δική τους. «Η αποθέωση του μαυρογυαλουρισμού, της πελατειακής λογικής και της μισαλλοδοξίας» σχολίασαν με κακεντρέχεια οι αντίπαλοί τους, οι οποίοι πάντως λίγο πριν είχαν αναπτύξει ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα.

Οι υδραυλικοί του Ταμήλου, η οργή της Ραχήλ και ο «αγγελιαφόρος» Καλογερής

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» σάς παραθέτει σήμερα ενδεικτικά αποσπάσματα από τη συζήτηση του «Αθηνά» στη Βουλή, ώστε να βγάλετε κι εσείς τα δικά σας συμπεράσματα.

Μιχάλης Ταμήλος (βουλευτής Τρικάλων με τη Ν.Δ.): «Δεν θα διαφωνήσω στην αναγκαιότητα να γίνει αυτή η αλλαγή… Ομως παίρνουμε τα δύο δικά μας τμήματα (σ.σ.: ΤΕΙ Τρικάλων) και τα πάμε στη Λάρισα. Εγώ προτείνω το νέο τμήμα, που έχει μόνο 100 παιδιά, ενώ οι υποδομές που έχουμε είναι για 300, να ξεκινήσει να λειτουργεί στα Τρίκαλα τα πρώτα δύο χρόνια, που είναι γενικά για όλες τις ειδικότητες, και όταν χωρίζουν οι ειδικότητες και επιλέγει ο καθένας την ειδικότητά του αν θέλει να επιλέξει να πάει να γίνει συγκοινωνιολόγος ΤΕΙ να πάει στη Λάρισα ή υδραυλικός. Αν επιλέξει να μείνει Δομικών Δομοστατικών, να μείνει στα Τρίκαλα».

Αγνή Καλογερή (βουλευτής Σάμου με τον ΣΥΡΙΖΑ): «Δεν είμαι μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και να βρίσκομαι εδώ επιφορτισμένη από την κοινωνία της Σάμου, από τους φοιτητές, τους καθηγητές, τον δήμο, την περιφέρεια, τον σεβασμιότατο μητροπολίτη και όλους τους τοπικούς φορείς, για να μεταφέρω το μήνυμά τους, δηλαδή μια αδικία που πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στα τμήματα που λειτουργούν στο Καρλόβασι».

Ραχήλ Μακρή (βουλευτής Κοζάνης με τους Ανεξάρτητους Ελληνες): «Οι λόγοι για να διατηρηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς για τους οποίους πρέπει να καταργηθεί. Για τις σχολές και τα τμήματα των ΤΕΙ στην Κοζάνη μόνο μια λέξη θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα: Ορυμαγδός. Ενα ίδρυμα με μια ιστορία δεκαετιών διαλύεται ουσιαστικά. Μια πόλη, η οποία επένδυσε σε υποδομές και προσωπικό σε αυτό το ίδρυμα, μένει πλέον με ελάχιστα τμήματα, που και αυτά θα σβήσουν από μόνα τους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα».

Χρήστος Αηδόνης (Ανεξάρτητος, Δράμα): «Θεωρώ ότι την κατεύθυνση που αφορά τον εξορθολογισμό πάνω σε επιστημονικά πεδία την έχει ανάγκη η χώρα και πρέπει να επιβάλει το υπουργείο Παιδείας. Εχω μια ένσταση και αφορά περισσότερο το τι γίνεται στα λημέρια στα οποία ζούμε. Αφορά τη Δράμα και τη μεταφορά του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου στις Σέρρες, εντάσσοντάς το στην κατεύθυνση των Δομικών. Θα ήθελα πραγματικά να το ξαναδείτε, γιατί είναι άδικο».

Θεόφιλος Λεονταρίδης (Ν.Δ. Σερρών): «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο ΤΕΙ Σερρών, δεν χαρίζεται τίποτα από την Πολιτεία. Το ΤΕΙ Σερρών, έχοντας μια ιστορία πάνω από 30 χρόνια, κέρδισε με το σπαθί του όλα αυτά τα χρόνια την καταξίωση στη συνείδηση του κόσμου. Η μεγάλη αδικία ή το μεγάλο λάθος με το ΤΕΙ Σερρών, που προτείνεται με το σχέδιο “Αθηνά”, είναι η μετακίνηση του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένου στην Αθήνα, όπου λειτουργεί το ίδιο τμήμα».

Γιώργος Κασαπίδης (ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης): «Σύσσωμοι οι Δυτικομακεδόνες -και μιλάμε για 300.000 πληθυσμό- είναι αντίθετοι με τις αλλαγές στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Θα ήθελα, λοιπόν, κύριε υπουργέ, να το δείτε αυτή την τελευταία στιγμή, με τη γενναιοψυχία και την πολιτική σας μακροθυμία, και να ξέρετε ότι θα συμβάλετε ουσιαστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας».

Ηλίας Βλαχογιάννης (Ν.Δ., Τρίκαλα): «Εγώ δεν είμαι απ’ αυτούς που λένε ότι είναι κακό να υπάρχει σε κάθε πόλη ένα πανεπιστήμιο και σε κάθε χωριό ένα γυμναστήριο ή ΤΕΙ. Δεν καταλαβαίνω όμως σε τι θα προσφέρει στην πόλη της Λάρισας, από τους 20.000 σπουδαστές να προστεθούν και άλλοι 500 από τα Τρίκαλα. Το αντίθετο. Αν τα Τρίκαλα κρατήσουν αυτούς που έχουν και ίσως τους αυξήσουν, και καλύτερα μαθήματα θα κάνουν και η κοινωνία θα αγκαλιάσει καλύτερα τη σχολή ΤΕΙ».

Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας, Ν.Δ.): «Κύριε υπουργέ, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι απαιτείται πραγματικά ένας ρεαλιστικός εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, και μάλιστα το είχα πει πριν από 10 χρόνια, ότι αυτά τα τμήματα, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, είναι θνησιγενή. Ομως, το πανεπιστημιακό τμήμα της Εδεσσας ούτε κατά διάνοια δεν πρέπει να εντάσσεται στην παραπάνω χρεοκοπημένη πρακτική, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο που έχει ως αντικείμενο Marketing και Διοίκηση Λειτουργιών σε όλη την Ελλάδα».

Βασίλης Κυριακάκης (Φθιώτιδας, ΣΥΡΙΖΑ): «Το παράδειγμα που αφορά και τη δική μου περιοχή, που θεωρώ ότι είναι ένα παράδειγμα προφανώς αδικίας, διότι ενώ υπήρχε πανεπιστήμιο Στερεάς, τώρα από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχει, αφήνοντας μια ολόκληρη Περιφέρεια και την Εδρα της Περιφέρειας της Στερεάς, τη Λαμία, χωρίς πανεπιστήμια. Εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε και δεν συμφωνούμε με την άποψη ότι κάθε πόλη θα πρέπει να έχει τμήμα και σχολή, αλλά κάθε έδρα Περιφέρειας θα πρέπει να έχει ένα καλό πανεπιστήμιο και ένα καλό ΤΕΙ»

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα