Οδοντοστοιχία από βλαστοκύτταρα

Ενα βήμα πιο κοντά στη λύση για την αντικατάσταση των δοντιών με εμφυτεύματα που έχουν αναπτυχθεί από βλαστοκύτταρα έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Οδοντιατρικής του King’s College London κατάφεραν να αναπτύξουν δόντια που θεωρούνται κατάλληλα για τον ανθρώπινο οργανισμό, χρησιμοποιώντας κύτταρα από τον ιστό ανθρώπινων ούλων, τα οποία συνδύασαν με βλαστοκύτταρα δοντιών από έμβρυα ποντικιών.

Οπως εξηγούν στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Dental Research», τα δόντια που δημιούργησαν μ’ αυτήν τη μέθοδο διαθέτουν σμάλτο αλλά και ρίζες που έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα είδος επιθηλιακών κυττάρων που απέσπασαν από τον ιστό των ούλων και μεσεγχυματικά κύτταρα από έμβρυα ποντικιών, τα οποία έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται από μια σειρά διαφορετικών ιστών, όπως οστικό, λιπώδη και χόνδρινο. Οι ερευνητές εμφύτευσαν συστοιχίες από τα παραπάνω κύτταρα στους νεφρούς ενηλίκων ποντικιών, όπου αναπτύχθηκαν κανονικές δομές δοντιών, οι οποίες, σύμφωνα με τις εξετάσεις που ακολούθησαν, περιείχαν οδοντίνη και σμάλτο! Επίσης, υπήρχαν ενδείξεις για τον σχηματισμό βιώσιμων ριζών.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι τα δόντια έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται κανονικά στο στόμα ενηλίκων, ωστόσο πολλοί επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι ούτε ηθικό ούτε πρακτικό να χρησιμοποιούνται εμβρυϊκά κύτταρα στην οδοντιατρική. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Πολ Σαρπ, το επόμενο σημαντικό βήμα στον τομέα αυτόν είναι να βρεθεί ένας τρόπος για την καλλιέργεια ανθρώπινων μεσεγχυματικών κυττάρων, ώστε να μη χρησιμοποιούνται εμβρυϊκά. «Αυτό που απαιτείται είναι ο εντοπισμός πηγών για ενήλικα ανθρώπινα επιθηλιακά και μεσεγχυματικά κύτταρα, οι οποίες θα τα παρέχουν σε αρκετή ποσότητα για να κάνουν την ανάπτυξη δοντιών υπαρκτή και βιώσιμη εναλλακτική λύση στα οδοντικά εμφυτεύματα».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έρευνα αυτή θα τους βοηθήσει να δημιουργούσουν στο μέλλον πιο φυσικές οδοντοστοιχίες, οι οποίες θα αποτελούνται από δόντια που θα αναπτύσσονται από κύτταρα που θα εμφυτεύονται στις σιαγόνες του ασθενούς.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα