Το γερμανικό κράτος διακόπτει την επιχορήγηση της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου

Το γερμανικό κράτος διακόπτει αιφνιδίως κάθε επικουρική χρηματοδότηση στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, στέγη δεκατεσσάρων πολιτιστικών συλλόγων αλλά και της συνεύρεσης των διαφορετικών γενεών του Ελληνισμού του Βερολίνου, και φέρνει τους Έλληνες της ομογένειας προ τετελεσμένων γεγονότων.

Μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια –από το 1992- επιχορηγείτο η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου / Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο με περίπου 40.000 Ευρώ τον χρόνο από το γερμανικό κράτος, στα πλαίσια προγράμματος για την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών στην γερμανική κοινωνία. Η επιχορήγηση συμπλήρωνε τα έσοδα που συνέλεγαν οι ίδιοι οι δεκατέσσερις σύλλογοι του πολιτιστικού κέντρου για τα έξοδα της Κοινότητας (ενοίκιο κτηρίου, θέρμανση, ένας υπάλληλος κλπ). Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, εκτός από την συνεισφορά της στην ενσωμάτωση των Ελλήνων μεταναστών και στην διατήρηση της πολιτισμικής ιδιαιτερότητάς τους, διοργάνωνε μαθήματα και σεμινάρια, θέατρο, εκμάθηση ελληνικών χορών, εκδηλώσεις και ομιλίες κλπ. Τελευταία είχε αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής και την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό.

Η αιφνίδια απόφαση του γερμανικού κράτους να διακόψει κάθε χρηματοδότηση στις 31 Μαρτίου κατ’ ουσίαν βάζει λουκέτο στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, αφού η διαφορά του κόστους για το ενοίκιο του κτηρίου και τα βασικά έξοδα είναι αδύνατον να καλυφθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι οι δεκατέσσερις πολιτιστικοί σύλλογοι θα μείνουν άστεγοι, και η πολυποίκιλη δραστηριότητα της Κοινότητας μετέωρη… Οι αρμόδιοι του γερμανικού κράτους θα δεχθούν τους εκπροσώπους της Κοινότητας για ακρόαση μόλις λίγες ημέρες πριν την υλοποίηση της απόφασης, φέρνοντάς τους προ τετελεσμένων γεγονότων.

Για το γεγονός έγραψαν οι εφημερίδες Bild και Tagesspiegel.

Στα επίσημα έγγραφα δεν υφίσταται απολύτως καμμία αναφορά για την αιφνίδια και απροσδόκητη διακοπή της χρηματοδότησης. Αντιθέτως διαφαίνεται μια σχεδόν ειρωνική χροιά, αφού η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας»…

Ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει το περιστατικό ως παράδειγμα για το πώς η εμπάθεια μετουσιώνεται σε πολιτική πράξη, αν το συγκρίνουμε με την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης κάθε άλλης κοινότητας αλλοεθνών, κάτι που συνιστά αρχή της λειτουργίας του σημερινού γερμανικού κράτους (λόγω των γνωστών ενοχικών συνδρόμων). Στο πρόβλημα επιβίωσης της Ελληνικής Κοινότητας το γερμανικό κράτος έδωσε την «τελική λύση»…

πηγή: www.antinews.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα