Ως άνθρωπο με ροπή προς το έγκλημα, προκειμένου να αποκομίσει περιουσιακά ωφελήματα, στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, προκειμένου να δικαστεί στις 22 Απριλίου 2013 ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος! Με σαφή και αναλυτικό τρόπο, οι δικαστές του Συμβουλίου Αθηνών περιγράφουν σε περίπου 1.100 σελίδες τη δράση του Ακη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορουμένων του, οι οποίοι θα δικαστούν για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, προερχόμενο από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας (παραγεγραμμένο) κατ’επάγγελμα και κατ’εξακολούθηση. Για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της πολιτικής σκηνής της χώρας επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα»! Ανάλογη διατύπωση χρησιμοποιούν οι δικαστές και για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του βουλεύματος περιγράφεται η δράση μιας οργάνωσης με σκοπό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι κατηγορούμενοι δεν παραπέμπονται για την πράξη της σύστασης της, καθώς αυτή -βαθμός πλημμελήματος- έχει παραγραφεί λόγω παρόδου της πενταετίας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών (βούλευμα υπ’ αριθμόν 545/2013), όλοι οι κατηγορούμενοι πλην του Παντελή Ζαχαριάδη και της Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου συμμετείχαν «στην ιδρυθείσα στις αρχές του έτους 1998 οργάνωση, δραστηροποιήθηκαν δε με μεθοδικό τρόπο επί σειρά ετών και πέτυχαν να πραγματοποιηθεί πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων του πρώην υπουργού και να διακινηθούν, σε μια δαιδαλώδη διαδρομή, τεράστια χρηματικά ποσά μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εταιριών, τραπεζικών λογαριασμών, παρένθετων προσώπων και εξωχώριων εταιριών, με σκοπό να συγκαλύψουν την πραγματική προέλευση της περιουσίας, εν γνώσει τους ότι τα έσοδα αυτά προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα, μεγάλο μέρος των οποίων τοποθετήθηκε στην αγορά περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κ.λπ.), αλλά προδήλως αποβλέποντας και σε δικό τους οικονομικό όφελος».
Σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, από τις πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους, πλην των δύο που δεν συμμετείχαν στην οργάνωση, προκύπτει το στοιχείο του άμεσου δόλου. Ηγετικό ρόλο κατά τους δικαστές, πλην του πρώην υπουργού, είχε και ο πρώτος του εξάδελφος Νίκος Ζήγρας. Ετσι, σύμφωνα με το βούλευμα, «εκείνος και ο Α. Τσοχατζόπουλος διηύθυναν την οργάνωση και κατένειμαν τους ρόλους, ο ίδιος ήταν δικαιούχος των εταιριών (BluBell, P&A Investments, Nobilis, Torcaso και Norris A.E.), στις οποίες διοχετεύονταν τα χρήματα της δωροδοκίας. Στον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Γιάννη Σμπώκο αποδίδεται ότι σύστησε την εταιρία Nobilis προκειμένου να μπορέσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος να αγοράσει το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου αλλά και, κυρίως, ότι κατείχε και διαχειρίστηκε μεγάλο μέρος της παράνομης περιουσίας από τις αρχές του 2000 έως και τις 16/4/2010 τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, «γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού και με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ».
Στη σύζυγο του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη το βούλευμα αποδίδει, μεταξύ άλλων, ότι «κατά το χρονικό διάστημα από 2/2009, ενεργώντας από κοινού με τους Α. Τσοχατζόπουλο, Αστέριο Οικονομίδη, Π. Σταμάτη, μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της διά της τοποθετήσεως τουλάχιστον 1.300.000 ευρώ, προερχόμενων από παθητική δωροδοκία, σε εργασίες ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου». Επιπλέον, όσο αφορά την αγορά του ακινήτου, επισημαίνεται ότι στις 16/4/10 απέκτησε το ακίνητο με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης χρημάτων που προέρχονταν από την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που διέπραξε ο σύζυγός της. Παράλληλα, τονίζεται και ο ρόλος του επίσης κατηγορουμένου στην υπόθεση αδελφού της Παναγιώτη Σταμάτη, για τον οποίο επισημαίνεται ότι προέβη σε εργασίες συνολικού ύψους περίπου 710.000 ευρώ στην οικία στη Δ. Αρεοπαγίτου, εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης της εταιρίας Nobilis με ψευδώνυμο. Οσον αφορά την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχαρτζοπούλου, πέρα από τις αγορές ακινήτων που της αποδίδονται κατηγορείται ότι τα έτη 2004 έως 2006 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης διά της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής στην Καλλιθέα.
Βάσω Παλαιού