Διπλό «χτύπημα» στον διαβήτη!

Μια μέθοδο που συνδυάζει θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο και έγχυση βλαστοκυττάρων του ίδιου του ασθενούς με σκοπό την παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό, δοκιμάζεται αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πενσιλβάνια διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αυξάνει κατά οκτώ φορές τον αριθμό των βλαστοκυττάρων που υπάρχουν στο κυκλοφορικό, κάτι που πιθανόν συμβαίνει επειδή ενισχύεται η δραστηριότητα των ενζύμων που συνδέονται με τα ίδια τα βλαστοκύτταρα.

Κατά τη θεραπεία, οι επιστήμονες αφαιρούν βλαστοκύτταρα από τον ασθενή με τοπική αναισθησία, τα καλλιεργούν στο εργαστήριο και στη συνέχεια τα εγχύουν ξανά στο πάγκρεας, όπου παράγεται η ινσουλίνη. Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο γίνεται σε ειδικό θάλαμο με πίεση μεγαλύτερη της ατμοσφαιρικής, όπου χορηγείται στον ασθενή έως και 20 φορές περισσότερο οξυγόνο, το οποίο μεταφέρεται σε περιοχές του οργανισμού όπου η οξυγόνωση και η αιμάτωση είναι εμποδισμένη λόγω αγγειακών προβλημάτων, οιδήματος κ.λπ.

Η νέα θεραπεία δοκιμάζεται σε αρκετά ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο. Ενα από αυτά είναι το Πανεπιστήμιο Μαϊάμι, στο οποίο η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ασθενών με διαβήτη τύπου 2, στους οποίους οι επιστήμονες χορήγησαν πέντε κύκλους θεραπείας διάρκειας μίας ώρας. Οπως αναφέρει η επιθεώρηση «Cell Transplantation», ύστερα από μία εβδομάδα παρατηρήθηκε στους περισσότερους αισθητή μείωση της ανάγκης για ινσουλίνη και μετφορμίνη, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν χρειάζονταν πλέον ούτε τη χορήγηση ινσουλίνης!

Η θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου χορηγείται εδώ και αρκετά χρόνια για την αντιμετώπιση της λεγόμενης νόσου των δυτών, δηλαδή της κατάστασης που προκαλείται από την παραμονή του δύτη σε υπερβαρικό περιβάλλον και τη γρήγορη επιστροφή του στην επιφάνεια της θάλασσας. Επίσης, χορηγείται σε πολλούς αθλητές για τη θεραπεία προβλημάτων του μυοσκελετικού, γι’ αυτό και αρκετές ποδοσφαιρικές (και όχι μόνο) ομάδες σε Ευρώπη και Αμερική τη χρησιμοποιούν συμπληρωματικά για την αντιμετώπιση τραυμάτων που προκαλούνται στον αγωνιστικό χώρο.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα