Χάνονται ζωές με τα Μνημόνια!

Συναγερμό σημαίνει στην Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθώς εκτιμά ότι η οικονομική κρίση απειλεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο προσδόκιμο ζωής, αν οι κυβερνήσεις περικόψουν τις δαπάνες για την υγεία στους προϋπολογισμούς τους. Παράλληλα ο οργανισμός προειδοποιεί και για τον κίνδυνο αυτοκτονιών, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν αυξηθεί από το 2008 που ξέσπασε η οικονομική κρίση.

«Ενα πιθανό σενάριο που απειλεί την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη είναι η οικονομική ή κοινωνική κρίση να συνδυαστεί με περικοπές των δαπανών στον τομέα της υγείας» εκτιμά ο ΠΟΥ σε έκθεσή του, που αναφέρεται σε 53 χώρες. Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι, αν και η υγειονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Ευρώπη, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες από χώρα σε χώρα. «Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πέντε χρόνια από το 1980 και το 2010 έφτασε τα 76 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι η πρόοδος αυτή δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες» επισημαίνει η Ρίτου Σαντάνα, μια από τους εισηγητές της έκθεσης, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΠΟΥ. Το προσδόκιμο ζωής διαφέρει και ανάλογα με το φύλο: στις γυναίκες είναι κατά μέσον όρο 80 έτη, ενώ στους άνδρες 72,5 έτη. Η ανισότητα αυτή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις διαφορές στον τρόπο ζωής και στις δραστηριότητες ανδρών και γυναικών.

Στην Ισπανία το προσδόκιμο ζωής είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη -κατά μέσον όρο 82,2 χρόνια-, ενώ το Καζακστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση με 68,7 χρόνια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη (900.000.000 κάτοικοι από τη δυτική Ευρώπη στην κεντρική Ασία, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ) βρίσκονται εννιά από τις 10 χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, ακόμα και αν στην ήπειρο αυτή καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα