Με βόμβα στα θεμέλια της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής έμοιαζε η χθεσινή ενημέρωση του ΣΔΟΕ ότι χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες για να εκδώσει ουσιαστικό πόρισμα επί της περιουσιακής κατάστασης των συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η δυσμενής εξέλιξη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των μελών της επιτροπής, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν εσκεμμένη κωλυσιεργία του ΣΔΟΕ, ήταν όμως αρκετή για να βάλει τα μέλη σε σκέψεις για το πώς θα ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η εξέλιξη προκάλεσε τριβές και εντός της επιτροπής, με τα μέλη να εκφράζουν διαφορετικές και εντελώς αντικρουόμενες απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Με την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι θεωρεί αδιανόητο η επιτροπή να εκδώσει πόρισμα χωρίς να έχει στα χέρια της εκείνο του ΣΔΟΕ, χαρακτηρίζοντάς το πιο ουσιαστικό στοιχείο που θα έχει η Προκαταρκτική. Κι αυτό γιατί είναι το μόνο στοιχείο με βάση το οποίο θα κριθεί αν η επιτροπή θα παραπέμψει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για πλημμέλημα ή για κακούργημα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής, μάλιστα, έριξε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο η Προκαταρκτική να ολοκληρώσει σε δύο εβδομάδες με τις καταθέσεις των μαρτύρων και αμέσως μετά να αναστείλει τις εργασίες της αναμένοντας το πόρισμα του ΣΔΟΕ.
Με την άποψη του κ. Μαρκογιαννάκη ότι η επιτροπή δεν μπορεί να εκδώσει πόρισμα χωρίς τα στοιχεία του ΣΔΟΕ συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, έδειξε να αιφνιδιάζεται από την πρόταση για αναστολή εργασιών της επιτροπής και απέφυγε να πάρει θέση επί του συγκεκριμένου.
Από την άλλη, ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο Αδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο Π. Ρήγας έδειξαν να δυσανασχετούν με το ενδεχόμενο αυτό και πρότειναν η επιτροπή να εκδώσει πόρισμα με την ολοκλήρωση του καταλόγου μαρτύρων, θεωρώντας μάλιστα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου.
Η επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει σήμερα με τις προγραμματισμένες καταθέσεις του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα μεταβεί στη Βουλή το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, στο οποίο θα ασκηθούν πιέσεις για συντόμευση του χρόνου έκδοσης του πορίσματος.
Γιώργος Λυκουρέντζος