Πλήρες αδιέξοδο, αλλά σε κλίμα συνεννόησης, διαπιστώθηκε χθες βράδυ στη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να διασκεδάσει τα πράγματα και δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε όλα τα θέματα». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η συμφωνία είναι θέμα χρόνου, που τον προσδιόρισε αόριστα στην επανέλευση της τρόικας (που αποχωρεί σήμερα) στα τέλη του μήνα.
Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα για συμφωνία, η τρόικα κατά τις πληροφορίες επιμένει στις θέσεις της για τον φόρο στα ακίνητα, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος και τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών.
Πρόγευση των εξελίξεων είχε πάρει και το απόγευμα ο Γ. Στουρνάρας σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.
Με λίστα
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας είναι το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο. Οι τροϊκανοί επέμεναν να καταρτιστεί λίστα ανά υπουργείο με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Στη λίστα θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι επίορκοι, όσοι δεν εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους και όσοι θα «περισσεύουν» έπειτα από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών. Στο θέμα αυτό οι τροϊκανοί ήταν σαφείς: «Αυτοί θα απολυθούν ανεξαρτήτως με τα σχέδια για κινητικότητα και διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων».
Οσον αφορά τα «κόκκινα» ενυπόθηκα δάνεια, κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν τα εξής:
Το εισοδηματικό όριο ένταξης στη ρύθμιση θα είναι 25.000 ευρώ. Η περίοδος χάριτος -στη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση ίση με το 30% του εισοδήματός του- θα διαμορφωθεί στα τέσσερα χρόνια, αλλά με επανεξέταση ανά εξάμηνο. Το επιτόκιο φέρεται να διαμορφώνεται στο 1,5%, όμως θα είναι κυμαινόμενο, συνδεδεμένο με τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ. Η κυβέρνηση προτείνει να διασφαλιστεί η προστασία για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ και σύνολο περιουσίας έως 300.000 ευρώ. Η τρόικα πιέζει για να πέσει το όριο προστασίας χαμηλότερα ή να προσμετρώνται στη συνολική περιουσία ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ.
Η τρόικα ζητά να διατηρηθεί το χαράτσι των ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ για ακόμη έναν χρόνο και προβάλλει ως αιτία τη χαμηλή αποδοτικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ο αριθμός των δόσεων για τις οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει στον αέρα, καθώς υπάρχουν ενστάσεις ως προς την επιβάρυνση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Το σχέδιο που εξετάζεται για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει μια πάγια ρύθμιση με 18 δόσεις, αλλά και μια δεύτερη με 48 δόσεις. Η δεύτερη, εφόσον ισχύσει, θα είναι ενεργή για ένα μικρό διάστημα και, όταν αποσυρθεί, θα δώσει τη θέση της στην πάγια με τις 18 δόσεις. Για τα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία η τρόικα απαιτεί να υπάρχουν μόνο 12 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα διπλασιάζονται μόνο στην περίπτωση που είναι συνεπής ο φορολογούμενος.