Aιφνιδιασμός με το καλημέρα

Η τηλεόραση στο προσωπικό διαμέρισμα του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ συνέχιζε να μεταδίδει εικόνες σε «απευθείας σύνδεση» από την κατάμεστη από κόσμο πλατεία της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, όταν ξαφνικά, γύρω στις 22.50 (ώρα Ελλάδας) χτύπησε το τηλέφωνο. Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που λευκός καπνός ξεπήδησε από την καμινάδα, η οποία είχε τοποθετηθεί στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα, στον ουρανό της Ρώμης -σημάδι ότι το κονκλάβιο εξέλεξε τον διάδοχό του στον θρόνο της Αγίας Εδρας- και τη στιγμή που ο νέος Πάπας είχε απευθύνει τον πρώτο του δημόσιο χαιρετισμό προς το πλήθος. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Φραγκίσκος Α’, ο οποίος θέλησε η πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία, αμέσως μετά την εκλογή του, να έχει παραλήπτη τον προκάτοχό του. Το μόνο που έγινε γνωστό όμως από το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών ήταν το γεγονός ότι την επομένη (χθες δηλαδή) ο Φραγκίσκος Α’ δήλωσε την επιθυμία του να συναντηθεί με τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ στη θερινή παπική κατοικία, στο Καστέλ Γκαντόλφο, όπου διαμένει προσωρινά.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, πάντως, ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας άφησε να φανούν οι προθέσεις του – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τρόπο συμπεριφοράς του σε καθημερινό επίπεδο. Σχεδόν 12 ώρες έπειτα από την εκλογή του, εξήλθε του Βατικανού -χωρίς να φορά τα χαρακτηριστικά του γυαλιά- και εντελώς απροειδοποίητα μετέβη στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε, την παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, όπου προσευχήθηκε μπροστά από τη διάσημη εικόνα της μητέρας του Ιησού, την οποία απεικονίζει ως «Salus Populi Romani», δηλαδή «Προστάτιδα του Ρωμαϊκού Λαού».

«Μας μίλησε εγκάρδια, σαν πατέρας, ενώ πρέπει να πω ότι μας ειδοποίησαν μόλις δέκα λεπτά νωρίτερα για την άφιξη του Πάπα» δήλωνε αργότερα εντυπωσιασμένος ο πατήρ Λουντοβίκο Μέλο, ο ιερωμένος που προσευχήθηκε μαζί με τον Φραγκίσκο Α’.

Το στοιχείο της έκπληξης που χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή την εκλογή του «απόλυτου αουτσάιντερ» ως νέου προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ακολούθησε κατά πόδας και για το υπόλοιπο της ημέρας τον 266ο Πάπα.

Λίγο πριν από τις 12.00 ώρα Ελλάδος, ο πρώην πια καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο μετέβη προσωπικά στην περιοχή κοντά στην Πιάτσα Ναβόνα, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Φιλοξενίας όπου διέμενε μέχρι την περασμένη Τρίτη, έως την έναρξη του κονκλαβίου δηλαδή, προκειμένου να παραλάβει ο ίδιος τις αποσκευές του! Αυτό το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, εξέπληξε τους πάντες, κάνοντας τους σχολιαστές να υπογραμμίζουν τις «πρώτες ενδείξεις ανανέωσης» που φέρνει ο νέος Ποντίφικας. «Ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο (…) όταν βρίσκεται στη Ρώμη μετακινείται με λεωφορείο ή με το μετρό, ενώ κάνει επίσης μόνος του τα ψώνια του στο σούπερ μάρκετ» σημείωνε χθες, εμφανώς εντυπωσιασμένη από τη «διαφορετική» συμπεριφορά του Φραγκίσκου Α’, η εφημερίδα «La Stampa».

Μέσα στις επόμενες ώρες -αλλά και μέρες- ο νέος Ποντίφικας καλείται να χειριστεί άμεσα και μερικά ακόμη, καθημερινής φύσης, πρακτικά ζητήματα. Χθες, για παράδειγμα, βάσει των παπικών αμφίων που φόρεσε τη νύχτα της αναγόρευσής του, οι επίσημοι ράφτες του Βατικανού πήραν τα ακριβή μέτρα των ενδυμάτων του, ώστε να ξεκινήσει η ετοιμασία των πολλών διαφορετικών αμφίων που απαιτούνται για κάθε περίσταση.

Οι τελευταίες εκκρεμότητες

Ο Φραγκίσκος Α’ θα πρέπει να τακτοποιήσει άμεσα τόσο τις όποιες προσωπικές υποχρεώσεις του πίσω στο Μπουένος Αϊρες όσο βέβαια και να μεθοδεύσει τη μετακόμισή του στο κρατίδιο του Βατικανού. Ο χρόνος άλλωστε πιέζει, καθώς το Πάσχα των καθολικών, που είναι στις 31 Μαρτίου, πλησιάζει. Μαζί με αυτά θα πρέπει να αποφασίσει και για τις αλλαγές που επιθυμεί να γίνουν στην παπική κατοικία, αν και όλοι εκτιμούν ότι «η ταπεινή φύση του θα προτιμήσει έναν πραγματικά λιτό, λειτουργικό χώρο».

Αγνωστη παραμένει προς το παρόν και η επιλογή του σε ό,τι αφορά τον «νέο πρωθυπουργό του Βατικανού», του δεξιού του χεριού δηλαδή, ο οποίος είναι ο Νο2 στην ιεραρχία μετά τον Ποντίφικα.

Ο νέος Πάπας σύντομα αναμένεται να έχει και την πρώτη συνάντησή του με τους διαπιστευμένους στο Βατικανό δημοσιογράφους. Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, συνηθιζόταν οι δημοσιογράφοι να μην υποβάλλουν ερωτήσεις. Αν ο Φραγκίσκος Α’ τελικά διαφοροποιηθεί, αυτό, όπως πολλοί πιστεύουν, θα αποτελεί ακόμη ένα δείγμα για το πώς επιθυμεί να πορευθεί στη διάρκεια της παπικής θητείας του. Ο ίδιος πάντως, όταν εξελέγη απευθύνθηκε στους καρδινάλιους και τους είπε χιουμοριστικά: “Ο Θεός να σας συγχωρέσει”.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα