Σούπερ φάρμακο για τον αυτισμό

Το φάρμακο που μπορεί να αντιστρέψει την εκδήλωση του αυτισμού ίσως να έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες. Τα πρώτα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, υπό τον καθηγητή Ρόμπερτ Ναβιό, έδειξαν ότι η σουραμίνη, η οποία χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία της αφρικανικής «ασθένειας του ύπνου», έδειξαν ότι αποκαθιστά 17 ειδών διαταραχές που συνδέονται με τον αυτισμό σε πειραματόζωα. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί η ουσία και σε μια πρώτη κλινική δοκιμή σε παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι έχει παρόμοια επίδραση και στον άνθρωπο.

Η σουραμίνη είναι ένας αναστολέας της σηματοδότησης του πουρινεργικού υποδοχέα, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1916 με σκοπό την αντιμετώπιση της αφρικανικής τρυπανοσωμίασης ή ασθένειας του ύπνου. Μίας ασθένειας που μεταδίδεται με το τσίμπημα της μύγας τσε-τσε και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Η ουσία ομαλοποιεί τις ελαττωματικές διασυνδέσεις των εγκεφαλικών κυττάρων και τα προβλήματα σηματοδότησης μεταξύ αυτών. Σύμφωνα με τη θεωρία των ερευνητών του Κέντρου Μιτοχονδριακής και Μεταβολικής Ασθένειας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, και ο αυτισμός συνδέεται με το ίδιο «μονοπάτι» κυτταρικής σηματοδότησης.

«Η θεωρία μας υποστηρίζει ότι ο αυτισμός εμφανίζεται επειδή τα κύτταρα (του εγκεφάλου) παγιδεύονται σε μια αμυντική μεταβολική λειτουργία και αποτυγχάνουν να επικοινωνήσουν με φυσιολογικό τρόπο, κάτι που μπορεί να παρέμβει στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου» επισημαίνει ο καθηγητής Ναβιό.

«Χρησιμοποιούμε μια κατηγορία φαρμάκων που υπάρχουν εδώ και σχεδόν έναν αιώνα για να αντιμετωπίσουν άλλες ασθένειες, και τα οποία μπλοκάρουν αυτό το σήμα κινδύνου στα πειραματόζωα, επιτρέποντας στα (εγκεφαλικά) κύτταρα να επανέλθουν στο φυσιολογικό μεταβολισμό και να αποκαταστήσουν την επικοινωνία τους». Και συμπληρώνει ότι η «εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα» του φαρμάκου στα πειραματόζωα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια «εντελώς νέα τάξη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του αυτισμού και άλλων διαταραχών». Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Public Library of Science ONE».

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα