Μεγάλη ύφεση ή και έξοδο από το ευρώ «βλέπουν» για την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι

Ως υπεραισιόδοξη θεωρούν οι ξένοι αναλυτές την επίσημη εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 4,2%, θεωρώντας ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 5% ακόμη και το 6%.

Πέρα από την υπεραπαισιόδοξη Citi, η οποία βλέπει τη χώρα εκτός ευρώ από την αρχή του επόμενου έτους με ύφεση στο 6,5%, η Moody’s πρόσφατα εκτίμησε την ύφεση στο 5,3%, ενώ και η Barclays ανέφερε πρόσφατα ότι το 2013 η ύφεση θα είναι της τάξης του 6,3%.

Πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου, που εμφάνισε συρρίκνωση 4,3% σε τριμηνιαία βάση και 5,6% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, σύμφωνα με την Barclays οι επενδύσεις εμφάνισαν ήπια αύξηση 1,5% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, μετά από τη σωρευτική συρρίκνωση κατά 63%, από την έναρξη της κρίσης.

Συνολικά, αυτά τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας, δείχνουν ότι ο ρυθμός της συρρίκνωσης γίνεται πιο ήπιος όμως ο οίκος θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς να κάνουμε λόγο για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς τα διαθέσιμα εισοδήματα συνεχίζουν να συρρικνώνονται και η δημοσιονομική ενοποίηση θα παραμείνει βαρίδι για την ανάπτυξη.

Πριν από ένα μήνα, πάντως, ο οίκος Fitch είχε προχωρήσει στη διατύπωση εκτίμησης ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 4% που κάνει εντονότερη την αδυναμία της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στο χρέος της με αποτέλεσμα οι οίκοι άμεσα ή έμμεσα να θεωρούν αναπόφευκτη νέα αναδιάρθρωση χρέους.

Οι επίσημες προβλέψεις

Κομισιόν και ΔΝΤ εκτιμούν ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 θα επιβραδυνθεί στο 4,2%, από 6,4% που διαμορφώθηκε το 2012 και 7,2% το 2011, ενώ το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπουν ύφεση 4,5%.

Επίσης, τρόικα και κυβέρνηση εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα εξέλθει της ύφεσης το 2014, αλλά με οριακή ανάκαμψη της τάξης του 0,2% – 0,6%.

πηγή: www.naftemporiki.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα