Οι Τσετσένοι που μάτωσαν τις ΗΠΑ

Μέσα στο ρινγκ, «ένα ζώο, ένας παράφρονας αθλητής». Εξω από αυτό, «ένα χαλαρό παιδί, που περνούσε χρόνο με φίλους, καπνίζοντας μαριχουάνα». Στο σπίτι του κακοποιούσε τη σύζυγό του, την 24χρονη Αμερικανίδα Κάθριν Ράσελ -με την οποία απέκτησε μία τρίχρονη κόρη, τη Ζαχάρα-, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί για «ενδοοικογενειακή βία». Τα πρόσωπα του Ταμερλάν Τσαρνάεφ ή Τομ, του μεγαλύτερου από τους Τσετσένους αδελφούς, υπόπτους για τις επιθέσεις της Βοστόνης, πολλά. Οπως και τα ερωτήματα για τα κίνητρά τους. Ισως μάλιστα δεν απαντηθούν επαρκώς ποτέ. Γιατί ο Ταμερλάν είναι νεκρός και ο μικρότερος αδελφός του, ο 19χρονος Τζοχάρ (ή Ζαχάρ), νοσηλευόταν σε «κρίσιμη κατάσταση» με τραύματα από σφαίρες στον λαιμό και στη γλώσσα. «Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε σε θέση να τον ανακρίνουμε» παραδέχτηκε ο δήμαρχος της Βοστόνης Τομ Μενίνο.

Το πορτραίτο των δύο αδελφών που σκιαγραφούν ΜΜΕ και μαρτυρίες περιγράφουν τον Ταμερλάν ως τον μετανάστη που δεν προσαρμόστηκε και στράφηκε στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Και τον μικρότερο, που έκανε σκέιτμπορντ, είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, είχε περάσει στο πανεπιστήμιο και φιλοδοξούσε να γίνει χειρουργός του ανθρώπινου εγκεφάλου, ως εκείνον που «παρασύρθηκε» από τον μεγαλύτερο.

Ο θείος τους Ρουσλάν Τσάρνι, που τους αποκαλεί «losers» (χαμένους), αποκάλυψε ότι λίγο πριν από το ανθρωποκυνηγητό σε βάρος του, την Πέμπτη, ο Ταμερλάν είπε τηλεφωνικά στον πατέρα του ότι «όποιο κακό είχε κάνει (εξ ονόματος του Αλλάχ) θα ήθελε να συγχωρεθεί». Τι εννοούσε; Ο «Τομ», ένας φιλόδοξος μποξέρ, που άφησε το κολέγιο ελπίζοντας κάποτε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ακόμη και εκπροσωπώντας την αμερικανική ομάδα), συνήθιζε να παίζει κλασική μουσική στο πιάνο στον ελεύθερο χρόνο του. Σταδιακά το όνειρο έδειξε να αποτυγχάνει. Αρχισε να κάνει δουλειές του ποδαριού – και να αποξενώνεται. «Δεν έχω ούτε έναν Αμερικανό φίλο» δήλωνε. «Δεν τους καταλαβαίνω. Νιώθω χαμένος, σαν ένα νησί». Αρχισε να ασπάζεται ακραίες απόψεις, δημιούργησε λίστα στο YouTube με τον τίτλο «Τρομοκράτες». Σε ένα βίντεο απεικονίζονται μέλη της ομάδας «Εμιράτα του Καυκάσου». Ταξίδεψε για λίγους μήνες στο Νταγκεστάν, από όπου γύρισε «αλλαγμένος».

Μετά το μακελειό της Δευτέρας, τα δύο αδέλφια φέρονταν φυσιολογικά. Ο Τζοχάρ, μάλιστα, παρακολούθησε τα μαθήματά του στο πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ και συμμετείχε στα πάρτι της εστίας. Ολα έμελλε να ανατραπούν από το ανθρωποκυνηγητό, το βράδυ της Πέμπτης, που οδήγησε στον θάνατο του Ταμερλάν (τον οποίο, μάλιστα, εκτός από τις σφαίρες, φαίνεται ότι χτύπησε και ο μικρότερος αδελφός με το αυτοκίνητό του), και την Παρασκευή, όταν οι Αρχές γάζωσαν κυριολεκτικά τον μικρότερο αδελφό, φυγά που κρυβόταν σε μία βάρκα, στην αυλή ενός ξένου σπιτιού.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα