«Ρεσάλτο» Λέτα για κυβέρνηση

«Επιχείρηση διέξοδο» χαρακτήριζαν χθες την απέλπιδα, με βάση τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, προσπάθεια-πρωτοβουλία του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να χρίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιταλίας τον Ενρίκο Λέτα σχεδόν δύο μήνες μετά το πολιτικό αδιέξοδο που «γέννησαν» οι τελευταίες εκλογές στη χώρα.

«Εξήντα ημέρες μετά τις εκλογές, η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση. Ως γνώστης αυτής της πραγματικότητας, δέχτηκα το βάρος της ευθύνης που μου ανατέθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λέτα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρόεδρο, προκειμένου -και τυπικά- να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα. Μίας κυβέρνησης, όμως, η οποία σύμφωνα με τον 47χρονο εντολοδόχο πρωθυπουργό «δεν θα συσταθεί πάση θυσία, παρά μόνο αν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις». Πολιτικό τρικ ή απλώς επίδειξη πολιτικού ρεαλισμού;

Ο ιταλικός Τύπος σχολίαζε πάντως χθες ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να στηριχθεί από «ευρύ φάσμα των πολιτικών δυνάμεων» της χώρας, ενώ αναλυτές εκτιμούσαν ότι η νέα κυβέρνηση μάλλον θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή και τη Γερουσία πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, υπήρχαν κι εκείνοι που έγραφαν ότι «αυτός ο αναγκαστικός πολιτικός γάμος» δεν μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η νέα κυβέρνηση «σύντομα θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις προς την κατεύθυνση των σκληρών, επιχειρούμενων οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων» που λαμβάνουν χώρα στην Ιταλία το τελευταίο διάστημα. Με λίγα λόγια; Μιλάμε για ακόμη μία κυβέρνηση που θα βαδίσει πιστά στον δρόμο που χάραξε ο… Μόντι!

Παρ’ όλα αυτά, όμως, 47χρονος εντολοδόχος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που κλείνουν, στην αυξανόμενη φτώχεια, στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, στο φιλολαϊκό του κρεσέντο ενέταξε και την άποψη ότι «πρέπει να συμβάλουμε στο να αλλάξει η πορεία των ευρωπαϊκών πολιτικών, οι οποίες δίνουν υπερβολική έμφαση στη λιτότητα».

Ενδιαφέρον πάντως είχε χθες η παρατήρηση πολλών διεθνών σχολιαστών ότι «ακόμη και η τελευταία, σωτήρια, πολιτική εξέλιξη στην Ιταλία έλαβε χώρα στη σκιά ακόμη ενός σκανδάλου. Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Βιτόριο Γκρίλι, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της χώρας, φέρεται ότι έχει πέντε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς, ο ένας από τους οποίους φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να αγοραστεί μια ιδιοκτησία σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοράς.

 

Ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο

Πτυχιούχος Νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, ο Ενρίκο Λέτα από το 1991 έως το 1995 διετέλεσε πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από το 1998 έως το 1999 θήτευσε ως υπουργός Κοινοτικών Θεμάτων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και στη συνέχεια ως υπουργός Βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο. Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής. Ενώ από το 2006 έως το 2008 χρημάτισε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα