Στα «σκαριά» και νέα αναπτυξιακή τράπεζα

Αναπτυξιακή Τράπεζα προτίθενται να δημιουργήσουν, όπως ανακοίνωσαν χθες, οι επικεφαλής της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Ο νέος χρηματοπιστωτικός φορέας θα στηριχθεί στις υπάρχουσες υποδομές των 13 συνεταιριστικών τραπεζών υπό την ομπρέλα της Πανελλήνιας Τράπεζας.

Οπως υποστηρίχθηκε, με τη μετεξέλιξη του δικτύου των 200 καταστημάτων των συνεταιριστικών τραπεζών και της Πανελλήνιας Τράπεζας σε Αναπτυξιακή Τράπεζα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν έναν πλήρως εξειδικευμένο τους συνεργάτη.

Για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, κατά δήλωση των εμπόρων που συμμετείχαν στη συνέντευξη, έχει εκφραστεί θετικά και ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που το σχέδιο λάβει το «πράσινο φως» και αρχίσει να τρέχει, θα υπάρξει σύντομα η δυνατότητα να δίνονται στις επιχειρήσεις μικροδάνεια από 10.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ, με επιτόκιο 4,2%.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 13 συνεταιριστικών τραπεζών με περίπου 150.000.000 ευρώ, την ανασυγκρότησή τους και εν συνεχεία μέσα στην επόμενη τριετία τη συγκέντρωση 400.000.000 ευρώ από την αύξηση των μετόχων μέσα από τα 700.000 μέλη της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου της Πανελλήνιας Τράπεζας ως Κεντρικής Τράπεζας των Συνεταιριστικών Τραπεζών, με ουσιαστικές αρμοδιότητες σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, εποπτείας και κανονιστικής συμμόρφωσης, καθώς επίσης και σε παροχή υπηρεσιών και τραπεζικών προϊόντων. Προϋπόθεση για τον ρόλο αυτό είναι η αναγνώριση της Πανελλήνιας Τράπεζας ως συστημικής των συνεταιριστικών τραπεζών και η ένταξή της στο καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης. Οπως αναφέρθηκε, οι ανάγκες είναι 50.000.000 ευρώ έως 78.000.000 ευρώ και έχει ζητήσει παράταση για την ανακεφαλαιοποίησή της από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να τρέξει η διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των ΕΣΤΕ – ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως ειπώθηκε, θα υλοποιηθεί σταδιακά με τη στήριξη και τη συμμετοχή στο προτεινόμενο από την ΕΣΤΕ πλαίσιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα