Δεν έχουν τελειωμό οι αλχημείες του υπουργείου Οικονομικών, που προσπαθεί τώρα να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί φέτος στο 1,9% του ΑΕΠ, από 10% που εκτοξεύθηκε το 2012!
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε πρόσφατα τα αρμόδια κοινοτικά όργανα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 15,7 δισ. ευρώ! Δηλαδή σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το έλλειμμα από τα 19,36 δισ. ευρώ, που έφτασε στο τέλος του 2012, θα μειωθεί στα 3,54 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.
Ο… φιλόδοξος στόχος, εμπνεύσεως του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, είναι χαμηλότερος ακόμα και από στόχο του Προϋπολογισμού, στον οποίο προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ.
Το μυστικό πίσω από αυτή την… εντυπωσιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι το γνωστό κόλπο με «άσπρες τρύπες», δηλαδή τα τεχνητά πλεονάσματα που δημιουργούνται στους προϋπολογισμούς των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.).
Ο κ. Σταϊκούρας ακολουθεί πιστά τα χνάρια παλαιότερων υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για εισπράξεις εσόδων, πλασματικά στοιχεία για την περιουσία των δημόσιων φορέων μαζί με το γνωστό τρικ τους παγώματος δαπανών, για να αποτυπώσουν ταμειακά πλεονάσματα στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Στην ενημέρωση που απέστειλε στην Κομισιόν, ο κ. Σταϊκουρας προβλέπει ότι στους ΟΤΑ θα υπάρξει φέτος πλεόνασμα 409.000.000 ευρώ έναντι πλεονάσματος 647.000.000 ευρώ το 2012.
Τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά την κρίση, την ανεργία αλλά και τη μείωση των εισφορών το 2013 θα εμφανίσουν φέτος πλεόνασμα 3,46 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,23 δισ. ευρώ το 2012!
Ο κ. Σταϊκουρας επικαλείται νεότερες εκτιμήσεις για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων, οι οποίες προσμετρήθηκαν στα τελευταία στοιχεία που εστάλησαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Πολλά κυβερνητικά στελέχη τηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη διατήρηση των πλεονασμάτων λόγω κρίσης ή για το ενδεχόμενο οι «εξοικονομήσεις» να συνδέονται με πολύ σφικτή πολιτική δαπανών – παρεμβάσεων στα ταμεία και στις ΔΕΚΟ που δεν καταφέρουν να τηρήσουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
Στο ίδιο κείμενο για τα δημοσιονομικά το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το χρέος από τα 303,9 δισ. ευρώ το 2012 θα αυξηθεί στα 318,83 δισ. ευρώ το 2013. Επίσης το ΑΕΠ -σε τρέχουσες τιμές- αναμένεται να μειωθεί από τα 193,7 δισ. ευρώ το 2012 στα 183,5 δισ. ευρώ το 2013 λόγω της παρατημένης ύφεσης που δεν λέει να αποχωρήσει από τη χώρα.
Στ. Κράλογλου