Η έντονη μυρωδιά του θανάτου θύμιζε για ακόμη μία ημέρα χθες το τι συνέβη πριν από τρία 24ωρα στο Ράνα Πλάζα, στο οκταώροφο κτίριο, το οποίο στέγαζε πέντε βιομηχανίες, στις οποίες απασχολούνταν 3.122 ψυχές, ως φθηνά εργατικά χέρια, στη γραμμή παραγωγής ρούχων, για λογαριασμό εταιριών ένδυσης της Δύσης. Ενα κτίριο που όμως έγινε ο τσιμεντένιος τάφος για 304 ανθρώπους, ενώ ακόμη και τώρα συνεχίζει να αποτελεί μια αλλιώτικη «φυλακή» για εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις Αρχές του Μπανγκλαντές, ίσως να συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τους τόνους των συντριμμιών.
Χθες, όμως, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να επιχειρούν στην «καταραμένη γειτονιά της Ντάκα», χιλιάδες συγγενείς των θυμάτων αλλά και απλοί, αγανακτισμένοι πολίτες του Μπανγκλαντές διαδήλωσαν οργισμένοι στο σημείο, ζητώντας την άμεση, παραδειγματική τιμωρία των ενόχων – ιδιοκτητών του κτιρίου. Κι όταν τα πνεύματα άναψαν, η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τη συγκέντρωση, κάνοντας αλόγιστη χρήση χημικών αλλά και σφαιρών από καουτσούκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι!
«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες συμμετέχουν στη διαδήλωση. Χρησιμοποιήσαμε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για να τους διαλύσουμε» δήλωνε χαρακτηριστικά αξιωματικός της αστυνομίας για τα επεισόδια στα περίχωρα της Ντάκα. Λίγη ώρα νωρίτερα το πλήθος των εξοργισμένων εργατών επιτέθηκε εναντίον εργοστασίων, ανέτρεψε αυτοκίνητα, έκαψε λάστιχα, ενώ προσπάθησε να πυρπολήσει και καταστήματα της περιοχής.
Κατά τα άλλα, το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα από τα συντρίμμια του Ράνα Πλάζα ήταν η διάσωση 72 ανθρώπων, οι οποίοι, αν και εξαντλημένοι από την πολύωρη παραμονή τους κάτω από τα ερείπια, κατάφεραν τελικά να γλιτώσουν τον θάνατο.
Ανθρωποι της πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωναν χθες ότι «έχουμε εντοπίσει άλλους 50 ανθρώπους σε διάφορα σημεία του κτιρίου, αλλά είναι δύσκολα να τους προσεγγίσουμε. Πάντως είναι ακόμα ζωντανοί», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένουν επιφυλακτικοί για την έκβαση της επιχείρησης διάσωσής τους. Ταυτόχρονα, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας έλεγε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί.
Η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα θεωρείται και επίσημα πια «το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία του Μπανγκλαντές», το οποίο στηρίζει την οικονομική του ανάπτυξη -κυρίως- στον τομέα της υφαντουργίας.
Γιώργος Τραπεζιώτης