Πώς θα γίνει η (κρίσιμη) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής

Αν υπάρχει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τις ερχόμενες μέρες που να κεντρίζει το ενδιαφέρον όχι μόνο των επενδυτών αλλά όλων των Ελλήνων, είναι αυτή της Εθνικής Τράπεζας. Ας ξεκαθαρίσουμε τι διακυβεύεται…

Το παλαιότερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, του οποίου η ιστορία κινείται παράλληλα με την πολιτική Ιστορία της χώρας μας, κινδυνεύει, εάν δεν συστρατευθεί όλος ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και οι απλοί πολίτες, να περάσει σε ξένα χέρια έπειτα από 172 χρόνια. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε τι παίζεται αυτές τις μέρες. Ας μην ξεχνάμε ότι οδηγός της προσπάθειας να μείνει η Εθνική Τράπεζα σε ελληνικά χέρια είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εν αντιθέσει με τον υπουργό Οικονομίας, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η καλή λειτουργία των τραπεζών, είτε είναι αγγλικές είτε γερμανικές ή κινέζικες. Δεν περιμέναμε και κάτι παραπάνω…

Αύριο Δευτέρα θα οριστούν οι λεπτομέρειες της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη β΄ επαναληπτική γενική συνέλευση. Αν στην αύξηση επιτευχθεί 10% ιδιωτικής συμμετοχής, τότε η τράπεζα δεν θα περάσει στο ΤΧΣ, ενώ αν η χώρα περάσει στην ανάπτυξη στην επόμενη πενταετία, όσοι μπουν στην αύξηση θα δουν καλύτερες μέρες. Ας δούμε όμως αναλυτικά και με βάση τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει πώς θα λειτουργήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, υποθέτοντας ότι κάποιος διαθέτει 10.000 μετοχές της τράπεζας ή προτίθεται να τις αγοράσει τις επόμενες μέρες.

Το ελάχιστο ποσό που πρέπει να καλυφθεί είναι 790.000.000 ευρώ. Επομένως, αν διαιρέσουμε τον αριθμό αυτόν με τον αριθμό των μετοχών της Εθνικής (1.226.601.200), βρίσκουμε ότι σε κάθε μετοχή αντιστοιχούν περίπου 0,65 ευρώ. Αρα για να μπεις στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα χρειαστείς 10.000 Χ 0,65 = 6.500 ευρώ. Με αυτά τα λεφτά θα πάρεις άλλες 10.000 μετοχές, που με το reverse split που θα αποφασιστεί (10:1) θα βρεθείς με 2.000 μετοχές. Οι συνολικές μετοχές πλέον της Εθνικής θα είναι 122.660.100. Εδώ έρχονται τα warrants. Αν επιτευχθεί η αύξηση του 10%, για καθεμία μετοχή που θα κατέχεις θα παίρνεις εννέα καινούργιες, απ’ αυτές που κατέχει το ΤΧΣ. Στην επόμενη πενταετία θα έχεις το δικαίωμα να αγοράσεις τις εννέα του ΤΧΣ στην τιμή των 6,5 ευρώ (λόγω reverse split). Η τιμή αυτή όμως θα είναι προσαυξημένη με ένα επιτόκιο που θα αλλάζει ανά χρόνο. Αν η μετοχή της Εθνικής φτάσει στα 10 ευρώ μέσα στην πενταετία κι εσύ έχεις ασκήσει τα δικαιώματά σου στα warrants, θα έχεις αγοράσει μετοχές σε ένα μέσο όρο 7 ευρώ, ενώ αυτές θα αξίζουν 3 ευρώ παραπάνω η καθεμία.

Αυτά αν πετύχει η αύξηση και πάει καλά η χώρα… Αν δεν πετύχει όμως και το ΤΧΣ πάρει όλη την Εθνική, τότε ο κάτοχος των 10.000 μετοχών θα βρεθεί μετά το split μόλις με 1.000.

Φαντάζουν περίπλοκα όλα, αλλά αναρωτιόμαστε γιατί έχουν εκδηλώσει δημοσίως ενδιαφέρον για να μετάσχουν κάποιοι επιχειρηματίες όπως ο Γιάννης Λάτσης, (που θα μπει με πάνω από 200.000.000 ευρώ στην αύξηση) ή -σύμφωνα με δημοσιεύματα- επιχειρηματίες όπως ο κ. Μυστακίδης (από τους πλουσιότερους Ελληνες λόγω της συμμετοχής του στην Glencore), ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Δαυίδ, οι εφοπλιστές Αγγελικούσης, Κωνσταντακόπουλος, Προκοπίου, Μαρινάκης, καθώς και οι κ. Γερμανός, Θεοδωρόπουλος και μερικοί ακόμα. Ολοι αυτοί θέλουν να χάσουν τα χρήματά τους ή απλώς συμμετέχουν για δικούς τους λόγους στο πατριωτικό προσκλητήριο του πρωθυπουργού; Ο,τι απ’ όλα και να συμβαίνει, εμείς θα ακολουθήσουμε το επιχειρηματικό μικρόβιο του Ελληνα.

Βασίλης Κωνσταντουλάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα