Μηνύματα ανάστασης στην αγορά

Ηταν μια αναστάσιμη ημέρα. Παιδικές φωνές, παραδοσιακά κάλαντα, βυζαντινοί εκκλησιαστικοί ύμνοι, λουλούδια παντού και χιλιάδες αβγά γέμισαν το Σάββατο του Λαζάρου τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στέλνοντας αναστάσιμα μηνύματα στον κόσμο και στη χειμαζόμενη αγορά της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ) και του κεντρικού δήμου εν όψει του Πάσχα αναβίωσε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το έθιμο Λαζαρίνες, με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων και του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης και σύμμαχο τον καλό καιρό. Νεαρά κορίτσια, σε ομάδες, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές ή με ολόλευκα ανθοστόλιστα ρούχα, με στεφάνια λουλουδιών στα κεφάλια και κρατώντας καλαθάκια γεμάτα λουλούδια, έδωσαν… ελπίδα στον κόσμο και δη στους εμπόρους της πόλης και έψαλαν τα κάλαντα «…Σήκω, Λάζαρε, και χαίρε, σε ανάστησε ο Χριστός». Επίσης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 30μέλης χορωδία ιεροψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Λυκούργος Πετρίδης» έψαλε βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, δημιουργώντας κλίμα κατάνυξης. Και, βέβαια, δεν έλειψαν τα χιλιάδες αβγά που έγιναν ανάρπαστα και τα οποία τα μικρά παιδιά αλλά και οι μεγάλοι ζωγράφισαν με την καθοδήγηση δασκάλων ζωγραφικής. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που ανέλαβε ο κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός Τέχνη Ζωής για τον Ανθρωπισμό, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, μοιράστηκαν νηστίσιμα κεράσματα (5.000 μερίδες χαλβά, 5.000 ψωμάκια, ελιές, χυμοί φρούτων, λουκούμια κ.ά), για τα οποία ο κόσμος σχημάτισε ουρές.

Την Κυριακή του Πάσχα το ΕΕΘ σε συνεργασία με τον δήμο οργανώνει πασχαλινό τραπέζι με αρνιά στο πάρκο της Νέας Ελβετίας, όπου όσοι έχουν ανάγκη θα γευτούν τις πασχαλινές γεύσεις.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα