«Αυξήστε τους μισθούς»!

Συμμόρφωση των χωρών με πλεόνασμα εξαγωγών με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, προκειμένου να διασωθεί η ευρωζώνη, ζητά ο επίτροπος για την Απασχόληση Λάζλο Αντορ και εισηγείται την αύξηση των μισθών και την ευρεία εφαρμογή του κατώτατου μισθού στη Γερμανία. Σε συνέντευξή του στη «Suddeutsche Zeitung» ο κ. Αντορ αναφέρεται στις ανισότητες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και τονίζει: «Το Βέλγιο και η Γαλλία διαμαρτύρονται ήδη για τους χαμηλούς μισθούς στη Γερμανία. Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο των υψηλών γερμανικών εξαγωγών». Επισημαίνει δε ότι οι χώρες με πλεόνασμα εξαγωγών θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως και οι χώρες με ελλείμματα. «Εάν αυτό δεν συμβεί, η ευρωζώνη θα διαλυθεί. Η συνοχή είναι ήδη κατά το ήμισυ χαμένη» προειδοποιεί. Ο ίδιος πρότεινε και σχέδιο οδηγίας που θα στηρίζει τη μετανάστευση υποχρεωτικά με μέτρα από τη χώρα υποδοχής. Στόχος, η μείωση της ανεργίας στις χώρες με οικονομικά προβλήματα. Θεωρητικά οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να μετακινούνται, να εγκαθίστανται και να εργάζονται ελεύθερα στις 27 χώρες- μέλη. Στην πράξη ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολο.

Απολυτήριο επαγγελματικού λυκείου που δεν αναγνωρίζεται, γλωσσική ανεπάρκεια του εργαζομένου είναι μερικά μόνο από τα εμπόδια που κάνουν τους ανθρώπους να παραμένουν στις χώρες τους. Για να υπερκεραστούν οι δυσκολίες, ο επίτροπος προτείνει ένα σχέδιο οδηγίας που θα υποχρεώνει τις χώρες-μέλη να συγκροτούν εθνικές υπηρεσίες για όσους ιδιώτες ψάχνουν δουλειά αλλά και για επιχειρήσεις.

Επιπλέον δίνεται το δικαίωμα σε συνδικάτα και οργανώσεις να εκπροσωπούν ενώπιον της δικαιοσύνης αλλοδαπούς εργαζομένους, όταν αισθάνονται ότι πέφτουν θύματα διακριτικής μεταχείρισης. «Η ελπίδα είναι να καταργηθεί η ανεργία στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση μέσω της εργασιακής κινητικότητας, και με την πρώτη ματιά αυτή η ελπίδα φαίνεται να ευοδώνεται» υποστηρίζει ο Χέρμπερτ Μπρίκερ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνας Επάγγελμα και Αγορά Εργασίας, στην DW. «Γι’ αυτό προσπαθεί η Κομισιόν να ενισχύσει την εργασιακή κινητικότητα, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Παράλληλα το γεγονός αυτό θα εκμεταλλευτούν οι χώρες που επωφελούνται από την ευρωκρίση, όπως είναι η Γερμανία. Θα το εκμεταλλευτούν υπό την έννοια ότι θα έρθει εργατικό δυναμικό που θα καλύψει τη ζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η παραγωγή στην Ε.Ε.» προσθέτει ο ίδιος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα