Με στιΛέτα κατά του Βερολίνου!

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών -ο οίκος αξιολόγησης Moody’s διαμήνυε χθες στη «Repubblica» ότι θα παρακολουθεί στενά όσα πράττει στο εξής η ιταλική κυβέρνηση– αλλά και υπό τις «πολιτικές απειλές» του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας Ρενάτο Μπρουνέτα, ο οποίος προειδοποιούσε ότι η καινούργια κυβέρνηση θα πέσει, αν δεν καταργηθεί ο περιβόητος πια φόρος ακινήτων, έκανε χθες τις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της ιταλικής Βουλής ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Ενρίκο Λέτα.

«Χρειάζεται αυτοκριτική. Η πολιτική ηγεσία έκανε πολλά λάθη κι απώλεσε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε με στόχο ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική» τόνιζε χθες ο Λέτα από το βήμα της Βουλής, στη σκιά των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων που άφησαν ακυβέρνητη την Ιταλία, αλλά και στη σκιά του «τρομερού», όπως το χαρακτήρισε, συμβάντος, με την επίθεση ενόπλου, απεγνωσμένου από την κρίση πολίτη, έξω από την έδρα της κυβέρνησης.

Η Ε.Ε. διέρχεται «κρίση νομιμοποίησης», διαπίστωσε στη συνέχεια ο Λέτα, καλώντας να γίνουν προσπάθειες για να υπάρξει «βιώσιμη ανάπτυξη» και να παραμεριστούν οι πολιτικές λιτότητας. Την ίδια στιγμή έκανε λόγο και για την ανάγκη ύπαρξης «μιας πιο ομοσπονδιακής μορφής της Ε.Ε.», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η νομισματική ένωση χωρίς την πολιτική και την τραπεζική ένωση είναι αδιανόητη, όπως αποδείχθηκε την τελευταία πενταετία».

Κατά τα άλλα, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 21% σε 22% τον Ιούλιο, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, ενώ υποσχέθηκε να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προωθήσει την αύξηση των τραπεζικών δανείων, να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου και να επεκτείνει τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων έργου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Ο Ενρίκο Λέτα δεν παρέλειψε βέβαια να δεσμευτεί κι ότι θα «παγώσει» προσωρινά την καταβολή φόρου ακινήτων για όσους διαθέτουν μόνο πρώτη κατοικία, ο οποίος προβλεπόταν να καταβληθεί τον Ιούνιο. Τέλος, ανέφερε ότι όσοι βουλευτές υπουργοποιήθηκαν στο εξής θα λαμβάνουν μόνο τον μισθό του βουλευτή ή του γερουσιαστή και ουδεμία άλλη απολαβή για το υπουργικό τους αξίωμα. Αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση Λέτα, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή – με τους 453 βουλευτές να δίνουν το «πράσινο φως», και τους υπόλοιπους 153 να ψηφίζουν «όχι».

Αναλυτές πάντως χθες ανέφεραν ότι ο Λέτα θα πρέπει «να «κοπιάσει πολύ στο επόμενο διάστημα προκειμένου να διατηρήσει τις απαραίτητες εσωτερικές ισορροπίες, στο νέο κυβερνητικό μόρφωμα που προέκυψε» στην Ιταλία.

Η Αλβανία απαλλάσσει τους χαμηλόμισθους από φόρο εισοδήματος

Την ώρα που η Ελλάδα περιμένει την ανάπτυξη, βυθιζόμενη ταυτόχρονα ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση, η κυβέρνηση της γειτονικής Αλβανίας αποφάσισε την απόσυρση του φόρου εισοδήματος για τους πολίτες που λαμβάνουν μηνιαίο μισθό έως 30.000 λεκ (214 ευρώ) προκειμένου «να ανασάνει η οικονομία» της χώρας μας. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου, ενώ αναμένεται να ωφελήσει περίπου 220.000 άτομα σε όλη τη χώρα και να έχει θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό, ύψους 2,5 δισ. Λεκ.

Τους περασμένους μήνες η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες, συμπεριλαμβανομένης της εξαίρεσης από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας για τις πρώτες ύλες (εγχώριες ή εισαγόμενες) που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

Οπως ανακοινώθηκε, από αυτό το μέτρο περίπου 350.000 αγροτικές μονάδες θα ωφεληθούν, επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΤΑ.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα