Μια σημαντική καινοτομία επιστημόνων στις ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση των οστών που έχουν υποστεί βλάβες ή κατάγματα. Ερευνητές του New York Stem Cell Foundation (NYSCF) ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα από δερματικά κύτταρα, τα οποία σε διάστημα μερικών εβδομάδων είχαν δημιουργήσει κανονικό ιστό των οστών!
Οπως περιγράφουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, αρχικά προγραμμάτισαν τα δερματικά κύτταρα ώστε να μετατραπούν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να μετατρέπονται σε οποιαδήποτε μορφή κυττάρων, άρα και σε κύτταρα που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο για τον σχηματισμό οστών.
Αυτά τα κύτταρα τοποθετήθηκαν σε ειδικό «σκεύος», ώστε να αναπτυχθούν όπως πρέπει και στη συνέχεια εμφυτεύθηκαν σε άλλο σκεύος, τρισδιάστατο, όπου ενισχύθηκαν με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αργότερα οι επιστήμονες τα εμφύτευσαν σε ποντίκια, κάτω από το δέρμα τους και διαπίστωσαν ότι έπειτα από διάστημα δώδεκα εβδομάδων είχε αναπτυχθεί πλήρως ιστός των οστών, ο οποίος είχε αρχίσει να τροφοδοτείται και με αίμα!
Μάλιστα, δεν εντοπίστηκε καμία ένδειξη για ενδεχόμενη ανάπτυξη όγκων ή οποιασδήποτε άλλης δυσάρεστης κατάστασης. Ετσι, οι ερευνητές είναι σχεδόν βέβαιοι ότι με τον τρόπο αυτόν θα μπορούν στο μέλλον να αναπτύξουν εμφυτεύματα για κάθε ασθενή ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα από τον οργανισμό του, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψης. Η Susan Solomon, ανώτερο στέλεχος του NYSCF, ανέφερε ότι αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση για την αποκατάσταση των οστών.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι τα κόκαλα μπορούν να αναπτυχθούν και από άλλες πηγές κυττάρων, όπως ο μυελός των οστών, όμως σε αυτήν την περίπτωση το δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και κάποια τμήματα των νεύρων μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού. «Τα κόκαλα είναι ζωντανά όργανα που μετασχηματίζονται συνεχώς» είπε η επικεφαλής της έρευνας δρ Darja Marolt, συμπληρώνοντας ότι η νέα τεχνική θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη οστών, με στόχο τη μελέτη και τις δοκιμές νέων φαρμάκων.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη