10.000 θέσεις εργασίας στο Τουρισμό

Πρόγραμμα απασχόλησης με την ονομασία «επιταγή εισόδου» για 10.000 ανέργους ηλικίας από 18 έως 29 ετών, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού, ανακοίνωσαν χθες από κοινού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος θα είναι πέντε μήνες και περιλαμβάνει 80 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 500 ώρες πρακτικής άσκησης σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Από το σύνολο των ανέργων που θα υποβάλουν αιτήσεις για υπαγωγή στο πρόγραμμα, τα 2.000 άτομα θα είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ τα υπόλοιπα 8.000 άτομα θα είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οσοι επιλεγούν θα εισπράξουν 2.400 ευρώ (480 ευρώ τον μήνα), εάν είναι απόφοιτοι λυκείου, και 2.700 ευρώ (525 ευρώ τον μήνα), εάν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε δύο δόσεις, μόλις τελειώσει η θεωρητική κατάρτιση και με την ολοκλήρωση του προγράμματος και θα γίνει με τη μέθοδο voucher, δηλαδή οι δικαιούχοι θα πάρουν ένα κουπόνι, το οποίο θα εξαργυρώσουν. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από κοινού από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεων Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ήδη από σήμερα στην ηλεκτρονική πύλη http://www.Sete-voucher.gr, συμπληρώνοντας τη φόρμα «αίτηση συμμετοχής». Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 27 Μαΐου. Θα υπάρχει διαδικασία μοριοδότησης των αιτούντων με βάση τις σπουδές τους, την ηλικία τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, το εισόδημά τους, όταν εργάζονταν, και το χρονικό διάστημα που είναι χωρίς δουλειά. Η επιλογή θα γίνει με βάση τα μόρια που θα συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος. Στόχος είναι έως τις 15 Ιουνίου να έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΣΕΤΕ – εργοδοτών και επιλεγέντων ανέργων έτσι ώστε από 1ης Ιουλίου να έχουν πιάσει δουλειά. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν εργαζομένους από το πρόγραμμα είναι ξενοδοχειακές, τουριστικών καταλυμάτων, συνεδριακού – εκθεσιακού τουρισμού και δραστηριοποίησης στην εστίαση. Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρίες μεταφορών, ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρινών και επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών.

Η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα παρατήρησε πάντως ότι όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα είναι «ανασφάλιστοι άνεργοι», αφού θα καλύπτεται μόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, με συνέπεια να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα