Η κοινή δωρεά Ακη -«φτερωτού» γιατρού

Τι ενώνει τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο; Μη βιαστείτε να απαντήσετε «της φυλακής τα σίδερα», γιατί δεν είναι μόνο αυτό. Απ’ ό,τι φαίνεται, έχουν και άλλα κοινά. Η «σωτηρία της ψυχής» είναι ένα από αυτά. Αμφότεροι «θρήσκοι», οι έγκλειστοι του Κορυδαλλού και της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι επί παντοδυναμίας τους είχαν κάνει τις καλές τους πράξεις, όπως εξάλλου έκαναν και οι αυτοκράτορες στα χρόνια του Βυζαντίου. Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ψηφιδωτό με θέμα την Ανάσταση του Κυρίου, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά (στο Βέρμιο), οι δύο πολιτευόμενοι της Θεσσαλονίκης είχαν κάνει κοινή δωρεά.

Οπως αναγράφεται στο κάτω μέρος του ψηφιδωτού, που βρίσκεται στο αριστερό κλίτος του ναού, πρόκειται για χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Βασιλείου Παπαγεωργόπουλου με τη συνδρομή του υπουργού Εθνικής Αμύνας Αθανασίου – Αποστόλου Τσοχατζόπουλου. Δεν μάθαμε, βέβαια, πόσο στοίχισε το ψηφιδωτό και σε τι ύψος έφτασε η κοινή δωρεά του «φτερωτού» γιατρού και του «ωραίου Μπρούμελ». Ούτε καν αν έγινε από χρήματα που βγήκαν από την τσέπη τους ή από τα ταμεία του δήμου και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οπως επίσης δεν γνωρίζουμε και τις πνευματικές ανησυχίες των δύο και εάν προσδοκούν στην… ανάστασή τους, όπως είναι και το θέμα της δωρεάς τους, μια και δηλώνουν ότι σηκώνουν τον «σταυρό» τους, για να άρουν στα πρόσωπά τους τις αμαρτίες του πολιτικού κόσμου.

Να σημειώσουμε ότι η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά που βρίσκεται στο χωριό Καστανιά του όρους Βερμίου ιδρύθηκε το 1951 ως συνέχεια της ομωνύμου μονής που επί 16 αιώνες αποτελούσε σύμβολο και πνευματικό κέντρο του ποντιακού Ελληνισμού.

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, στη γιορτή της Παναγίας, χιλιάδες επισκέπτες (Πόντιοι και μη) από όλη την Ελλάδα συρρέουν στην Παναγία Σουμελά, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα που χαράχτηκε από τον ευαγγελιστή Λουκά και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Εκείνο πάντως που συμπεραίνουμε είναι ότι οι πιστοί πλέον έχουν ακόμη έναν λόγο να κάνουν διπλά τον σταυρό τους, διαβάζοντας τα ονόματα των δύο δωρητών και διαπιστώνοντας τη ματαιότητα των εγκοσμίων…

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα