Τα έντομα, λύση (!) για την πείνα παγκοσμίως

Τη στιγμή που η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή θέτει ακόμα τα δικά της όρια στην αύξηση του πληθυσμού, δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ασιτία, μοιάζει να πραγματοποιείται μια στροφή προς την εντομοφαγία, με στόχο την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), μάλιστα, παρουσίασε κι ένα πρόγραμμα ενθάρρυνσης της εκτροφής σε μεγάλη κλίμακα εντόμων – μια πηγή ζωτικής θρέψης. Σύμφωνα με την έκθεση 200 σελίδων του FAO, τα έντομα, τα οποία εκτρέφονται εύκολα και φτηνά, έχουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι εξίσου πλούσια σε πρωτεΐνες με το άπαχο κρέας και το ψάρι, όπως έχει δείξει το Πρόγραμμα Βρώσιμων Εντόμων που υλοποιεί ο οργανισμός. Την ίδια στιγμή ο FAO υπογραμμίζει ότι η παραγωγή εντόμων μπορεί να είναι «εξαιρετικά αποδοτική»: Για την παραγωγή ενός κιλού εντόμων χρειάζεται μόλις ένα κιλό τροφή, συγκριτικά με τα οκτώ κιλά ζωοτροφή για ένα κιλό βοδινού κρέατος, ενώ «ακρίδες, μυρμήγκια, κάμπιες και άλλα έντομα μπορούν μάλιστα να αποτελέσουν «ένα ιδιαίτερα σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής για τα υποσιτιζόμενα παιδιά»!

Ως γνωστόν, άλλωστε, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε διάφορα σημεία του πλανήτη -κυρίως στην Αφρική, στην Ασία και τη Λατινική Αμερική- καταναλώνουν ήδη έντομα.

Τελικά οι διατροφικές μας επιλογές έχουν τις ρίζες τους στον ανθρώπινο πολιτισμό ή στα βασικά ένστικτα; Ενα είναι βέβαιο. Οι γαστριμαργικές τάσεις εξελίσσονται μέσα στον χώρο και στον χρόνο και προσαρμόζονται στις ανθρώπινες ανάγκες.

Το μήνυμα του 2013 με πομπό τον FAO διά στόματος της Εβα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντριας του τμήματος Πολιτικής Οικονομίας των Δασών, είναι ξεκάθαρο. «Τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων». Επιπλέον, το μη ακριβό και οικολογικό διατροφικό στοιχείο είναι νοστιμότατο, ενώ λένε ότι η στροφή προς την εντομοφαγία δεν θα έλυνε μόνο το πρόβλημα έλλειψης τροφής, αλλά θα βοηθούσε και στη διάσωση του περιβάλλοντος.

Οπως σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες, «τα δισεκατομμύρια των εντόμων -εκ των οποίων 900 είναι βρώσιμα- τα οποία αναπαράγονται αδιάκοπα στο έδαφος, στον αέρα και στα ύδατα, έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους».

«Ψητές μύγες και καβουρδισμένα μυρμήγκια» λοιπόν στο πιάτο μας, στο όνομα της γαστριμαργικής αναγέννησης και της καταπολέμησης του υποσιτισμού…

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα