Ποια επαγγέλαμτα συνεχίζουν να κάνουν ακόμη προσλήψεις

Τουρισμός, υπηρεσίες εστίασης και ψυχαγωγίας, διαφήμιση, μεταποίηση και υπηρεσίες βρίσκονται στην «κορυφή» της λίστας των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν, αλλά ταυτόχρονα απολύουν τα περισσότερα άτομα.

Είτε για να μειώσουν το εργασιακό κόστος (οι ακριβότεροι εργαζόμενοι απολύονται και προσλαμβάνονται φθηνότεροι) είτε για να καλύψουν εποχικές ανάγκες, τα επίσημα δεδομένα από το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας δείχνει ότι ο κλάδος του τουρισμού κυριαρχεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα ο τουριστικός κλάδος υπερκαλύπτει τη συνεχιζόμενη απώλεια θέσεων μισθωτής απασχόλησης από άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 50% των αυξημένων προσλήψεων που έγιναν τον Απρίλιο αφορούσε ειδικότητες του συγκεκριμένου κλάδου, ενώ το 84,12% των νέων προσλήψεων έγινε στο Ν. Αιγαίο και στην Κρήτη (τουριστικές περιοχές), σε αντίθεση με την Αττική, πρωτεύουσα της ανεργίας, όπου το ισοζύγιο της απασχόλησης (διαφορά προσλήψεων και απολύσεων) ήταν αρνητικό.

Ειδικότητες

Οι περισσότερο ζητούμενες ειδικότητες για τις οποίες έγιναν οι προσλήψεις αφορούσαν υπαλλήλους γραφείου (9.223), σερβιτόρους (5.954), καμαριέρες ξενοδοχείων (4.723), πωλητές σε καταστήματα (3.341), ανειδίκευτους εργάτες σε μεταποιητικές βιομηχανίες (2.515), μάγειρες ξενοδοχείων και εστιατορίων (2.433), λαντζέρηδες (1.939) μπάρμαν (1.904), υπαλλήλους υποδοχής και ενημέρωσης πελατών (1.630), υπαλλήλους γραφείου (1.577) και εκτός των ξενοδοχείων σερβιτόρους (1.424) και μάγειρες (1.416).

Στον αντίποδα, οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας τον Απρίλιο καταγράφονται σε ειδικότητες, όπως υπάλληλοι γραφείου, ανειδίκευτοι εργάτες ορυχείων, κατασκευών, μεταποίησης και μεταφορών, πωλητές σε καταστήματα, ανειδίκευτοι εργάτες μεταποιητικών βιομηχανιών, συσκευαστές σταφίδας και φρούτων, σερβιτόροι, ανειδίκευτοι εργάτες δημόσιων έργων, λοιποί υπάλληλοι γραφείου, μπάρμαν και οδηγοί φορτηγών και βαρέων οχημάτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα