Τελικά οι αντιδράσεις της τρόικας έφεραν αποτελέσματα και το υπουργείο Οικονομικών θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορέσουν τα φτωχά νοικοκυριά είτε να απαλλαγούν από το νέο χαράτσι του 2013 είτε να το πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις.
Παράλληλα, η όλη διαδικασία τίθεται στην κρίση των κατά τόπους εφόρων, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν ποιοι θα τυγχάνουν της ευνοϊκής μεταχείρισης.
Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, που εξεδόθη χτες, ορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να διεκδικήσει περισσότερες δόσεις για την πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων ή μείωση του ύψους του χαρατσιού, ή την πλήρη διαγραφή του.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
α) το ετήσιο εισόδημά του αιτούντος κατά το έτος 2012 να μην έχει υπερβεί τις 6.000 ευρώ, εάν είναι άγαμος, ή τις 8.000 ευρώ, αν είναι έγγαμος. Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του αιτούντος, το ισχύον κατά περίπτωση εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.
β) το ακίνητο, για το οποίο ζητεί την απαλλαγή να ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ίδιο ή στη σύζυγο ή σε προστατευόμενο τέκνο και να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτών,
γ) ο υπόχρεος, η σύζυγός του και τα προστατευόμενα τέκνα τους να μην έχουν άλλο ακίνητο, πλην αυτού για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία,
δ) η συνολική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει, κατά το έτος 2012, τις 120.000 ευρώ,
ε) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
στ) ο αιτών θα πρέπει να αποδείξει ότι αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική δυσκολία.
Η τρόικα, μέσω των τεχνικών κλιμακίων της που βρίσκονται στη Αθήνα, ζήτησε και πέτυχε να μειωθούν τα εισοδηματικά όρια για τον χαρακτηρισμό ενός νοικοκυριού ως φτωχού, προκειμένου να μη μειωθούν τα έσοδα.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι φτωχοί που έχουν ακίνητη περιουσία στο όνομά τους υπερβαίνουν το 1.500.000, όταν ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών ανέρχεται στα 5.500.000 άτομα.