Ενα τεράστιο βήμα για την αποκατάσταση των μελών που έχουν πάθει παράλυση εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου έκανε ομάδα επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ, δίνοντας πραγματική ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ερευνητές του The Hong Kong Polytechnic University (PolyU) ανέπτυξαν την πρώτη συσκευή που εντοπίζει τα εγκεφαλικά κύματα και ελέγχει την κίνηση των παράλυτων μελών, ακόμη και αν αυτά είναι ρομποτικά!
Η συσκευή ονομάζεται Brain Training Device και μοιάζει με ποδηλατικό κράνος, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να ελέγξει ακόμη και ένα ρομποτικό χέρι, αρκεί να έχει αναπτυχθεί με βάση τον ίδιο αλγόριθμο.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ο νέος αλγόριθμος βασίζεται στην αλληλουχία συχνοτήτων στο εγκεφαλογράφημα και το ηλεκτρομυογράφημα για να εντοπιστούν η ύπαρξη θέλησης, πρόθεσης και η σύνδεσή τους. Μάλιστα, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με ειδική τεχνολογία που της επιτρέπει να βρίσκει τα κατάλληλα σημεία για την εμφύτευση των ηλεκτροδίων της σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, αλλά και τον αριθμό των ηλεκτροδίων που χρειάζεται ο καθένας. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ασθενής χρειάζεται λιγότερα ηλεκτρόδια, μειώνεται ο χρόνος προετοιμασίας για την εκπαίδευση του εγκεφάλου, αλλά και το συνολικό κόστος.
Τη συσκευή δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Raymond Tong Kai-yu, ο οποίος ήταν επίσης επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε το βραβευμένο Hand of Hope, μια εξωσκελετική ρομποτική συσκευή η οποία μπορεί να συνδεθεί με την Brain Training Device για ακόμα καλύτερη και ταχύτερη ανάρρωση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Tong, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, έπειτα από μελέτες με τη συμμετοχή ασθενών που είχαν υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ότι για να υπάρχει επιτυχία μεγαλύτερη του 90% είναι απαραίτητα τουλάχιστον 32 ηλεκτρόδια.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «IEEE Transactions on Neuroal Systems and Rehabilitation Engineering», οι επιστήμονες του PolyU σκοπεύουν να εξελίξουν τη συσκευή, έτσι ώστε να είναι φορητή και να χρησιμοποιείται εύκολα στα νοσοκομεία, αλλά και στα σπίτια των ασθενών.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη