Κίνα: Θέλει λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα

Οι Κινέζοι είναι ίσως οι μοναδικοί κάτοικοι του πλανήτη που δεν αποκαλούν την Ελλάδα Greece. Χρησιμοποιώντας τα ιδεογράμματά τους προσφωνούν την Ελλάδα «Σι-Λα». Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου. Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός». Και πράγματι, χθες, οπότε ξεκίνησε το επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του κυβερνητικού κλιμακίου που τον συνοδεύει, αλλά και των Ελλήνων επιχειρηματιών, από τη μια γεννήθηκε η ελπίδα για σωτήριες επενδύσεις και από την άλλη άπαντες αισθάνθηκαν ως απόγονοι ενός μεγάλου πολιτισμού. Του ελληνικού. Η ελληνική αποστολή έγινε δεκτή στο Σπίτι του Λαού με κανονιοβολισμούς, οι γαλανόλευκες κυμάτιζαν στην Τιεν αν Μεν, ο πρωθυπουργός περπάτησε στο κόκκινο χαλί, διαμένει σε μία από τις επιβλητικότερες κατοικίες του Πεκίνου (στην ίδια έμεινε και ο Φρανσουά Ολάντ), ενώ χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Χουν-Σι, που στα ελληνικά μεταφράζεται «Κόκκινη Σημαία»! Ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε να μιλήσει ακόμη και κινεζικά (είπε «γεια σας, φίλοι» χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του «κόκκινου δράκου») σε μια προσπάθεια να πείσει για τις ειλικρινείς προθέσεις του. Μίλησε με ανοιχτά χαρτιά τόσο στις επίσημες συνομιλίες του όσο και στις υπόλοιπες συναντήσεις που είχε.

«Θέλουμε την Κίνα να είναι μέλος αυτής της επιτυχημένης ιστορίας της Ελλάδας. Ηταν ένα εθνικό στοίχημα για μας οι αλλαγές και το κερδίζουμε. Κάνουμε comeback» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, που έκανε εκτεταμένες αναφορές στον ελληνικό και τον κινεζικό πολιτισμό.

Το ενδιαφέρον της για το λιμάνι του Πειραιά, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας εκδήλωσε και επισήμως χθες η κυβέρνηση της Κίνας, σφραγίζοντας μια σειρά από επενδύσεις που προετοιμάζονται από εταιρίες-κολοσσούς της ασιατικής υπερδύναμης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Α. Σαμαράς με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός της Κίνας εκδήλωσε και επισήμως το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα του θα επιθυμούσε να μετατρέψει τη χώρα μας σε κόμβο συγκέντρωσης και μεταφοράς αγαθών και τα λιμάνια της σε πύλη της Ευρώπης. «Είμαστε και οι ύο χώρες ναυτικές υπερδυνάμεις, που πρέπει να συνεργαστούν στενότερα» υπογράμμισε ο κ. Κετσιάνγκ, ανακοινώνοντας στον κ. Σαμαρά ότι η COSCO θα διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ στον σχετικό διαγωνισμό, την πλειοψηφία των μετοχών του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» (αγοράζοντας όλες τις μετοχές που απέκτησε πρόσφατα καναδικό ασφαλιστικό ταμείο, αλλά κι ένα ποσοστό από το 55% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο), καθώς και την πλειοψηφία των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που αποκρατικοποιείται. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός της Κίνας εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον της χώρας του για την αγορά ελληνικών προϊόντων, κατονομάζοντας συγκεκριμένα το ελαιόλαδο, τα μάρμαρα, το κρασί και φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ υποσχέθηκε στήριξη της ελληνικής οικονομίας με στενότερη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. «Στόχος μας είναι να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Κίνας από τα 4 δισ. Ετησίως, που είναι σήμερα, στα 8 δισ. ευρώ ως το 2015» τόνισε. Ταυτόχρονα υποσχέθηκε βοήθεια στον τομέα της οργάνωσης των υποδομών της Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε ότι η κινεζική κυβέρνηση εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία, γι’ αυτό και ανακοίνωσε στον κ. Σαμαρά ότι θα αυξήσει σταδιακά το χαρτοφυλάκιό της σε ελληνικά ομόλογα.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα