Ο Αρης δεν βρήκε ακόμα τη μιλιά του

Εναν χρόνο σχεδόν αδιάκοπης λειτουργίας συμπληρώνει σε λίγο καιρό η Βουλή μετά τις εκλογές του περσινού Ιουνίου. Κι όπως σε κάθε «ομάδα», έτσι και στη Βουλή οι βουλευτές χωρίστηκαν σε υπερδραστήριους και σε παντελώς εξαφανισμένους, οι οποίοι με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη βουλευτική αποζημίωση που λαμβάνουν.

Οσο άξιοι είναι όμως οι βουλευτές που βρίσκονται καθημερινά στη Βουλή και με τις ερωτήσεις τους ή τις ομιλίες τους ελέγχουν την κυβέρνηση και συμβάλλουν στην παραγωγή νομοθετικού έργου, άλλο τόσο κατακριτέοι είναι αυτοί που η Βουλή κάνει μαύρα μάτια για να τους δει. Το φαινόμενο είχε απασχολήσει ακόμα και τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος προσπάθησε να ανακοινώσει μέτρα αντιμετώπισης της κακής εικόνας, όπως τη μεταφορά του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις μικρότερες αίθουσες των επιτροπών ή στις βραδινές συνεδριάσεις.

Γρήγορα, ωστόσο, αντελήφθη και αυτός ότι αν ο βουλευτής δεν το πάρει απόφαση από μόνος του να τιμήσει τους ψηφοφόρους που τον έστειλαν στη Βουλή, τότε κανένα μέτρο δεν μπορεί να τον υποχρεώσει.

Προ καιρού, όταν είχαμε αναφερθεί ξανά στους οκνηρούς βουλευτές, τα πρωτεία κατείχε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, με μηδέν ομιλίες, μηδέν ερωτήσεις και μηδέν αναφορές. Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα δεν έχει αλλάξει το παραμικρό, με τον κ. Σπηλιωτόπουλο να εξακολουθεί να ηγείται των όσων καταγράφουν μηδενική παρουσία στη Βουλή. Οι ερωτήσεις και οι ομιλίες εξακολουθούν να είναι στο μηδέν, ενώ κολλημένες στο μηδέν είναι και οι αναφορές που έχει καταθέσει ο βουλευτής. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής, η τελευταία ερώτηση που κατέθεσε ήταν στις 9/4/2012, πριν από έναν χρόνο δηλαδή, στον τότε υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, με θέμα την αξιοποίηση του Αχίλλειου στην Κέρκυρα.

Φυσικά, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος δεν είναι μόνος του στην κατηγορία των μηδενικών ομιλιών στην Ολομέλεια της Βουλής. Το γεγονός δεν είναι αμελητέο, καθώς δεν είναι εύκολο να πειστεί κανείς ότι με τόσα νομοσχέδια ή πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έστω υπήρξαν βουλευτές που δεν ένιωσαν την ανάγκη να πουν την άποψή τους ούτε μία φορά.

Μόνη δικαιολογία θα μπορούσε να είναι το μικρό νομοθετικό έργο ή οι διαδικασίες φαστ τρακ, τις οποίες ακολούθησε η κυβέρνηση. Το επιχείρημα αυτό, ωστόσο, καταρρίπτεται εύκολα από το γεγονός ότι άλλοι βουλευτές, χωρίς μάλιστα να είναι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, χτυπούν τριαντάρια στις ομιλίες. Τώρα το γιατί επιλέγουν να παραμένουν βουλευτές, όταν έχουν τέτοια απαξιωτική στάση έναντι της Βουλής, μένει να το απαντήσουν οι ίδιοι.

Μαζί με τον κ. Σπηλιωτόπουλο στην κατηγορία των βουλευτών που μέχρι και το τέλος Απριλίου δεν είχαν πραγματοποιήσει καμία ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής ανήκουν και οι Κώστας Κουκοδήμος (Ν.Δ. Πιερίας), Τιμολέων Κοψαχείλης (Ν.Δ. Γρεβενών), Χρύσανθος Λαζαρίδης (Επικρατείας Ν.Δ.), Θεόφιλος Λεονταρίδης (Ν.Δ. Σερρών), Γεωργία Μαρτίνου (Ν.Δ. Αττικής), Βαγγέλης Μπασιάκος (Ν.Δ. Βοιωτίας), Νίκος Ταγαράς (Ν.Δ. Κορινθίας) αλλά και οι Κ. Καραμανλής και Β. Πολύδωρας, οι οποίοι -ως είθισται για όσους έχουν περάσει από τα ανώτατα πολιτειακά αξιώματα- δεν λαμβάνουν τον λόγο.

Οσο για αυτούς που μίλησαν μία φορά και μετά σιώπησαν στην κατηγορία ξεχωρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποίησε τη μία και μοναδική του ομιλία ως βουλευτής Αχαΐας, θέλοντας να δηλώσει ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, το οποίο και καταψήφισε.

Από εκεί και πέρα μία και μοναδική ομιλία έχουν πραγματοποιήσει οι νεοδημοκράτες Δ. Αυγερινοπούλου, Μ. Βλάχβεης, Γ. Βλάχος, Γ. Γιακουμάτος, Κ. Γκιουλέκας, Θ. Καρανάσιος, Γ. Καρασμάνης, Κ. Κλειτσιώτης, Αλ. Κοντός, Στ. Κωνσταντινίδης, Ασπ. Μανδρέκα, Γ. Ορφανός, Μ. Παπαδόπουλος, Γ. Πλακιωτάκης, οι συριζαίοι Ιωάννα Γαϊτάνη, Θ. Γερμανίδης και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, οι πασόκοι Χατζή Οσμάν και Σκανδαλίδης αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κασαπίδης.

Στην αντίπερα όχθη, αυτή των βουλευτών οι οποίοι χωρίς να είναι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έχουν πραγματοποιήσει τις περισσότερες ομιλίες στην Ολομέλεια, πρώτη είναι η Μαρία Χρυσοβελώνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ακολουθούν Χρυσούλα Γιαταγάνα, Μανώλης Γλέζος, Ηλίας Βλαχογιάννης, Δ. Κυριαζίδης, Λευτέρης Αυγενάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρ. Κατσώτης. Και φυσικά μεταξύ των πρώτων ο αεικίνητος πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος βρίσκεται καθημερινά στην Ολομέλεια, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από τριάντα ομιλίες.

Η αντιπρόεδρος συνεχώς ρωτάει

Στον τομέα των πιο δραστήριων βουλευτών, με τις περισσότερες κατατεθείσες ερωτήσεις, πρώτη είναι μια γυναίκα, η οποία μάλιστα έχει και αξίωμα. Πρόκειται για την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία με 630 κατατεθείσες ερωτήσεις βρίσκεται μακράν του δεύτερου. Ακολουθεί ο Λευτέρης Αυγενάκης της Ν.Δ. Ηρακλείου με 496 ερωτήσεις, ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος με 460, ενώ αρκετά χαμηλότερα ο Δημήτρης Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ με 299, ο Θ. Κωνσταντινίδης του ΚΚΕ με 284, ο Αδωνις Γεωργιάδης με 276, ο Γ. Καρασμάνης με 267, η Ελένη Γερασιμίδου του ΚΚΕ με 237, ο Τ. Κουράκης με 224, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει ο Γιάννης Σταθάς του ΣΥΡΙΖΑ με 210.

Οι 1.148 αναφορές του Νικολόπουλου, που δεν παίρνει απαντήσεις

Σε φαινόμενο εξελίσσεται ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος είναι φυσικά πρώτος σε αναφορές, έχοντας καταθέσει 1.148 (ο δεύτερος Βασίλης Κεγκέρογλου έχει μόλις 282!), με τις περισσότερες να αποτελούν δημοσιεύματα του Τύπου. Το γεγονός, πάντως, ότι ο κ. Νικολόπουλος καταθέτει ως αναφορά πολλά δημοσιεύματα οδήγησε τους υπουργούς να… συνεννοηθούν και να του απαντούν ότι δεν μπορούν να του απαντήσουν διότι τα δημοσιεύματα δεν εμπίπτουν στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Το παράδοξο έγκειται ότι ενώ κανείς θα περίμενε από έναν τόσο υπερδραστήριο βουλευτή (είναι τρίτος και στην κατάταξη των ερωτήσεων) να είναι μεταξύ των πρώτων και στις ομιλίες, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με τον κ. Νικολόπουλο να μην έχει πραγματοποιήσει ούτε μία ομιλία εντός της αιθούσης της Ολομελείας.

Οι αναφορές, πάντως, φαίνεται ότι τραβούν τους Ηρακλειώτες βουλευτές, οι οποίοι συναγωνίζονται από εκεί και κάτω για το ποιος θα μεταφέρει μέσω αναφορών τα περισσότερα προβλήματα των συμπολιτών του στη Βουλή. Ετσι τρίτος στην κατάταξη είναι ο Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ) με 96, από 77 αναφορές έχουν καταθέσει οι επίσης Ηρακλειώτες Μ. Κεφαλογιάννης (Ν.Δ) και Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ.), ενώ στην έκτη θέση είναι μια ακόμα Ηρακλειώτισσα, η Μαρία Διακάκη του ΣΥΡΙΖΑ με 71 αναφορές.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα