Οι «αόρατοι» επιθεωρητές του Βρούτση

Την ώρα που το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι «έδωσε εντολή» για άμεσους και εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο. Το ΣΕΠΕ όμως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, καθώς υπολογίζεται ότι σχεδόν το 1/3 των οργανικών θέσεων παραμένει κενό, παρά τις υποσχέσεις περί του αντιθέτου και παρά τις προβλέψεις του Μνημονίου.

Ανασφάλιστοι

Ολα αυτά σε μια περίοδο που η ανασφάλιστη εργασία κάνει πραγματικά θραύση, καθώς επίσημα έχει ξεπεράσει το 36%, ενώ υπάρχουν στοιχεία που εμφανίζουν αδήλωτη εργασία κοντά στο 60% σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Συνολικά οι θέσεις για μόνιμο προσωπικό που έχει αναλάβει την ευθύνη να πραγματοποιεί ελέγχους, να εντοπίζει μαύρη εργασία και να επιβάλλει πρόστιμα φτάνουν τα 1.100 άτομα. Είναι ζήτημα εάν το ΣΕΠΕ σήμερα έχει στη διάθεσή του ενεργούς περισσότερους από 850 υπαλλήλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί έγκαιρα και από την τρόικα, που έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους να υπάρξει άμεση στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου. Μάλιστα, μία από τις «κίτρινες» κάρτες προς την Ελλάδα από τους δανειστές της χώρας είναι και εκείνη που αφορά την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας. Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση της τρόικας, έπρεπε έως το τέλος του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους να έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα, κάτι που δεν έγινε. Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζητεί να διενεργούνται έλεγχοι σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στο σύνολο των τουριστικών περιοχών και να περιλαμβάνουν όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ο κ. Βρούτσης ζήτησε και τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας που υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και έτσι να βελτιωθεί το ελεγκτικό έργο του ΣΕΠΕ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μνημονιακή δέσμευση για ενίσχυση του Σώματος με ανθρώπινο δυναμικό παραμένει και πρέπει να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μέσα από τη διαδικασία εσωτερικών μετακινήσεων στον δημόσιο τομέα. Μια διαδικασία που όμως έχει καθυστερήσει και αυτό προκαλεί τεράστια δυσλειτουργία στο ΣΕΠΕ, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα