«Επανάσταση» στην πρόληψη του καρκίνου!

Μια πρωτοποριακή εξέταση που μέχρι πρότινος θύμιζε επιστημονική φαντασία πλέον γίνεται πραγματικότητα. Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν την έναρξη ενός πρωτοποριακού προγράμματος που αναμένεται να αλλάξει καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο θα προλαμβάνεται και θα αντιμετωπίζεται ο καρκίνος στο άμεσο μέλλον, καθώς θα εντοπίζει σε κάθε οργανισμό την ύπαρξη σχεδόν 100 γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέταση αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στην επιλογή των κατάλληλων φαρμάκων για κάθε ασθενή ξεχωριστά, στον καθορισμό της ποσότητας του ιστού που πρέπει να αφαιρεθεί γύρω από τον όγκο, αλλά και στον εντοπισμό των ασθενών που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου προσβολής από περισσότερες μορφές καρκίνου και που η πορεία της υγείας τους πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Οπως εξήγησαν οι επιστήμονες στο BBC, ο γενετικός κώδικας κάθε ασθενούς αποτελεί το… εγχειρίδιο για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, όταν οι «οδηγίες» είναι ελαττωματικές, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου προφανώς αυξάνεται. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι που φέρουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA έχουν 80% πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Nanzeen Rahman, επικεφαλής ερευνήτρια του προγράμματος, «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο γιατρός αν μια μετάλλαξη στον γενετικό χάρτη ενός ασθενούς είναι εκείνη που του έχει προκαλέσει τον καρκίνο, καθώς αυτό επιτρέπει τη χορήγηση εξατομικευμένης θεραπείας».

Επίσης, μια τέτοια εξέταση δείχνει αν υπάρχει παρόμοιος κίνδυνος και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του ασθενούς, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη.

Η νέα εξέταση αναπτύχθηκε από την εταιρία βιοτεχνολογίας Illumina και θα πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο και το νοσοκομείο Royal Marsden, ξεκινώντας από το 2014. Αρχικά, θα πραγματοποιείται σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Σε πρώτη φάση θα αναζητά 97 συγκεκριμένα γονίδια, ενώ, όταν εντοπίζονται κάποια από αυτά, η εξέταση θα αναζητά ακόμη περισσότερα.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα