Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο τον Απρίλιο, «σπάζοντας» το φράγμα των 3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στο ποσό των 3,095 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 917 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Μάρτιο, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 2,178 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών – παλαιών έως 31.12.2012 και νέων – των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το δημόσιο ανήλθαν στο τέλος Απριλίου στα 58 δισ. ευρώ από 57,28 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο οι εισπράξεις στα δημόσια ταμεία νέων ληξιπρόθεσμων χρεών διαμορφώθηκαν σε 401 εκατ. ευρώ έναντι 140 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώθηκαν σε 754 εκατ. ευρώ έναντι 606 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης πως τον Απρίλιο ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υπέβαλε περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν απέδωσε τον φόρο στο Δημόσιο. Τον μήνα αυτόν θα έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 108.100 δηλώσεις ΦΠΑ αλλά υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα μόνο 82.755 δηλώσεις που σημαίνει ότι δεν υπέβαλαν δήλωση 25.345 υπόχρεοι.

Τον Απρίλιο διενεργήθηκαν 1.462 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ, έναντι 943 ελέγχων τον Μάρτιο και βεβαιώθηκαν 25,1 εκατ. ευρώ φόροι και πρόστιμα. Ωστόσο, εισπράχθηκαν 7,8 εκατ. ευρώ, έναντι εισπράξεων 8,3 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις τον Απρίλιο έγιναν 48 τακτικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 63,2 εκατ. ευρώ. Εισπράχθηκαν 15,1 εκατ. ευρώ. Πραγματοποιήθηκαν επίσης 68 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 22 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 5,6 εκατ. ευρώ.

Στους αυτοαπασχολούμενους έγιναν 75 έλεγχοι και 40 στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Στις κατηγορίες αυτές, συνολικά βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 4,21 εκατ. ευρώ και συνολικά εισπράχθηκαν 1,12 εκατ. ευρώ.

πηγή: www.naftemporiki.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα