Η Σλοβενία στα βήματα της Κύπρου

Σε Συμπληγάδες βρίσκεται η Σλοβενία παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αλένκα Μπράτουσεκ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με το σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που θέλει να εφαρμόσει. Ο λεγόμενος «χρυσός» δημοσιονομικός κανόνας συζητείται σήμερα στο Κοινοβούλιο της χώρας, την ώρα όμως που είναι διάχυτος ο φόβος για την επόμενη μέρα στη σλοβενική κοινωνία. Με τους δείκτες καταναλωτικής πίστης να καταγράφουν χαμηλό εξαμήνου και το εισόδημα των νοικοκυριών να έχει συρρικνωθεί σημαντικά, οι Σλοβένοι παρακολουθούν τα σενάρια για ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης.

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η Σλοβενία θα είναι ο επόμενος «αδύναμος κρίκος» της ευρωζώνης, ενώ πολλοί αναλυτές τη συγκρίνουν με την Κύπρο. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια μικρή χώρα με υπερτροφικό τραπεζικό τομέα, πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυξανόμενο χρέος, το οποίο πάντως δεν ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ. Οι ίδιοι οι Σλοβένοι όχι μόνο αρνούνται να μπουν στη λογική της σύγκρισης, αλλά και εξοργίζονται παρακολουθώντας τη συζήτηση. Οπως ανέφερε η «DW», ο Σλοβένος ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Γέλκο Κατσίν, που ανήκει στους πιο ψύχραιμους συνομιλητές, θεωρεί υπερβολική τη σύγκριση. «Ο τραπεζικός τομέας στη Σλοβενία είναι πέντε φορές μικρότερος από την Κύπρο, οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η εξυγίανση των τραπεζών είναι και δικό μας στοίχημα. Σύντομα θα ιδρυθεί μια «κακή τράπεζα», η οποία θα απορροφήσει τα τοξικά δάνεια, ώστε αυτά να αφαιρεθούν από τους ισολογισμούς των υπόλοιπων τραπεζών.» λέει ο Σλοβένος πολιτικός.

Η Αλένκα Μπράτουσεκ έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες το σχέδιο λιτότητας και περιμένει απάντηση μέχρι τον Ιούνιο. Στόχος της είναι να προχωρήσει μόνη της η Σλοβενία στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με όρους λιγότερο επαχθείς από αυτούς που θα επέβαλε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα λιτότητας.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι θα δοθεί επιπλέον χρόνος, διάρκειας δύο ετών, στη Σλοβενία για να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα