Αρχαίων βάσανα στην Πυθία!

Τα πιο συνηθισμένα… βάσανα των αρχαίων Ελλήνων, δηλαδή τα αγωνιώδη ερωτήματά τους προς τους μάντεις της εποχής, αποκάλυψε ο Φινλανδός καθηγητής του πανεπιστημίου του Ελσίνκι Μίκα Κάγιαβα, μιλώντας στην 28η ετήσια συνάντηση του Φινλανδικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. «Θα είμαι ευτυχισμένος με τη γυναίκα που θα παντρευτώ; Θα αποκτήσω παιδιά στον γάμο μου; Θα κινδυνεύσω στο επόμενο ταξίδι μου στις αποικίες; Σε ποιους θεούς να απευθύνω θυσίες για να έχω καλή υγεία και να πάει καλά η επιχείρησή μου;» ήταν τα κυριότερα θέματα που απασχολούσαν το μυαλό των επισκεπτών στα μαντεία και που, όπως φαίνεται, δεν απέχουν πολύ από τους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου!

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, με θέμα «Αρχαία μαντεία και επιγραφική», ο Φινλανδός καθηγητής παρουσίασε χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων που ζήτησαν τη βοήθεια των θεών, προκειμένου να κάνουν τις σωστές επιλογές στη ζωή τους και να λύσουν μεγάλα ή μικρά προβλήματα που τους απασχολούσαν. «Να μείνω ή να φύγω;» ήταν η ερώτηση ενός δούλου προς τη Διώνη και τον Νάιο Δία, η οποία βρέθηκε γραμμένη σε μολυβένιο έλασμα, υλικό που χρησιμοποιούσαν όλοι οι επισκέπτες του μαντείου της Δωδώνης. Σε άλλες περιπτώσεις ένας ανήσυχος σύζυγος προσπάθησε να μάθει αν το παιδί που κυοφορούσε η σύζυγός του ήταν δικό του, δύο γυναίκες επιχείρησαν να εξιχνιάσουν εγκλήματα με τις ερωτήσεις «Ποιος έκλεψε το σεντόνι;» και «Ποιος δηλητηρίασε τελικά την Αριστοβούλα;» ενώ ένας μέτοικος ρώτησε τις θεότητες του μαντείου αν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ζητήσει την ιθαγένεια.

Στην ίδια εκδήλωση ο απερχόμενος διευθυντής του Φινλανδικού Ινστιτούτου της Αθήνας Μάρτι Λέιβο αναφέρθηκε στις υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι της Κυλλήνης, σε συνεργασία με την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σκοπός των ερευνών, που ξεκίνησαν το 2007, είναι ο εντοπισμός τμήματος της αρχαίας ναυτικής βάσης, αλλά και της παλαιάς οχύρωσης των Φράγκων, που κατέκτησαν την περιοχή μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1204. Οι εκπρόσωποι του ινστιτούτου μίλησαν επίσης για τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται εδώ και μία τριετία στις Αραχαμίτες Αρκαδίας και έχουν φέρει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τα ερείπια ενός παραλληλόγραμμου κτιρίου της ελληνιστικής περιόδου, με στοά και πολλά δωμάτια, που συνδέεται με το ιερό της Αρτέμιδας Λυκοάτιδας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα