Τη δεύτερη θέση στον κόσμο μεταξύ 48 χωρών, με συνολικά 393 βραβευμένες ακτές, κατέλαβε και φέτος η χώρα μας, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες». Με τις καθάριες αμμουδιές της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Χαλκιδικής και των Δωδεκανήσων να «σαρώνουν» τα βραβεία, η Ελλάδα «άγγιξε» την κορυφή για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετρώντας μόλις μία γαλάζια σημαία λιγότερη σε σύγκριση με πέρυσι.
Η διεθνής επιτροπή βράβευσε συνολικά 3.103 παραλίες και 626 μαρίνες, με κριτήρια όπως η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, η καθαριότητα, η οργάνωση, η παροχή βοήθειας και πληροφοριών στους επισκέπτες αλλά και η ασφάλεια των λουομένων.
Οι καλύτερες
«Πρωταθλήτρια» στις γαλάζιες σημαίες αναδείχθηκε η Κρήτη με 88 και ακολούθησαν η Κέρκυρα και η Χαλκιδική με 35 και τα Δωδεκάνησα με 25. Σε επίπεδο δήμων ξεχώρισαν το νησί των Φαιάκων με 35 γαλάζιες σημαίες, ο Αγιος Νικόλαος Λασιθίου με 23, η Ρόδος με 20, ο Αριστοτέλης Χαλκιδικής με 14 και η Σιθωνία Χαλκιδικής με 12.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Α’ πλαζ Βούλας, με τους αρμόδιους φορείς να διαβεβαιώνουν ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε ο αριθμός των βραβευμένων ελληνικών ακτών να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια».
Οι γαλάζιες σημαίες απονέμονται σε ακτές και μαρίνες σε όλο τον κόσμο από το 1987 και θεωρούνται διεθνές σύμβολο ποιότητας. Ιδρυτής και συντονιστής του προγράμματος είναι το ίδρυμα Foundation for Environmental Education (FEE), που εδρεύει στη Δανία και αριθμεί 63 χώρες-μέλη.
Εκτός από την εξαιρετική ποιότητα των υδάτων, οι ακτές πρέπει να πληρούν συνολικά 32 κριτήρια για να κερδίσουν μια γαλάζια σημαία, ενώ οι μαρίνες 22. Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΕΕΠΦ (που εκπροσωπεί τη χώρα μας στο πρόγραμμα από το 1992), τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε προορισμούς με γαλάζιες σημαίες, που αποτελούν σημάδι καλής οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Γεράσιμος Κόντος