Βλαστοκύτταρα κατά παράλυσης!

Μικρά σημάδια αποκατάστασης της κίνησης στα χέρια, χάρη σε νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα, παρουσίασαν πέντε ασθενείς με παράλυση που είχε προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές στη Σκοτία χορήγησαν στους ασθενείς μια καινούργια, πρωτοποριακή θεραπεία, που περιλαμβάνει την έγχυση βλαστοκυττάρων απευθείας στα τμήματα του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη, ελπίζοντας ότι θα δημιουργηθεί υγιής ιστός, ο οποίος θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αυτοθεραπείας του οργανισμού.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό έξι μήνες έως πέντε χρόνια προτού ξεκινήσουν τη θεραπεία και από τότε δεν είχαν παρουσιάσει καμιά ουσιαστική βελτίωση. Γενικά οι ειδικοί θεωρούν ότι όταν δεν παρουσιάζεται βελτίωση κατά το πρώτο εξάμηνο μετά το επεισόδιο οι ελπίδες είναι ελάχιστες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Keith Muir από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, χάρη στη νέα θεραπεία πέντε ασθενείς κατάφεραν να κινήσουν τα δάχτυλά τους και να πιάσουν διάφορα αντικείμενα σφίγγοντας τα χέρια τους, κινήσεις που μετά το εγκεφαλικό δεν είχαν καταφέρει να κάνουν ξανά. «Τα αποτελέσματα που βλέπουμε είναι πολύ καλύτερα από αυτά που περιμέναμε» είπε ο καθηγητής Muir στο BBC Radio 4. «Περιμέναμε να δούμε πολύ μικρές αλλαγές, οι οποίες μάλιστα, αν προέκυπταν, θα είχαν μικρή διάρκεια. Ομως, τελικά υπάρχουν βελτιώσεις που διατηρούνται στον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για να βγάλουμε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα, και αυτό δεν θα συμβεί προτού περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν σύντομα και μια δεύτερη δοκιμή, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η βελτίωση που έχουν παρουσιάσει οι ασθενείς προέρχεται όντως από τη συγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ακόμη και αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο οι ειδικοί θα είναι σε θέση να αρχίσουν να εφαρμόζουν τη θεραπεία σε διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.

Τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Εγκεφαλικό, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο από σήμερα ως την Παρασκευή.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα