Η φυτοφαγική διατροφή χαρίζει χρόνια ζωής, και μάλιστα ωφελεί ακόμα περισσότερο τους άνδρες, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει ότι οι φυτοφάγοι διατρέχουν κατά μέσο όρο 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κρεατοφάγους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Ορλιχ, του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου («JAMA Internal Medicine»), μελέτησαν τις περιπτώσεις περισσότερων από 73.000 ανθρώπων, όλοι μέλη της Εκκλησίας των Αντβεντιστών της Εβδομης Μέρας.
Η μελέτη χώρισε τους φυτοφάγους σε τέσσερις κατηγορίες. Σε αυτούς που δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, αυτούς που τρώνε γαλακτοκομικά και αβγά, εκείνους που τρώνε επίσης ψάρια, καθώς και αυτούς που είναι είναι ημιφυτοφάγοι επειδή τρώνε κρέας το πολύ μία φορά την εβδομάδα.
Στη διάρκεια μιας εξαετίας, απεβίωσαν 2.570 άτομα από τα 73.308 που συμμετείχαν στην έρευνα και τα περισσότερα ήταν λάτρεις του κρέατος. Πρωταθλητές της μακροζωίας αναδείχτηκαν οι φυτοφάγοι που τρώνε και ψάρι (μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 19%), ακολουθούμενοι κατά σειρά από τους αυστηρούς φυτοφάγους (μείωση κινδύνου 15%), όσους τρώνε και γαλακτοκομικά και όσους τρώνε σπάνια κρέας. Μάλιστα, οι άνδρες φυτοφάγοι είχαν μεγαλύτερο όφελος από τις γυναίκες.
Τον συσχετισμό της φυτοφαγίας με τον μειωμένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και η υπέρταση, έχουν αποδείξει προηγούμενες έρευνες. Αυτό ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι όσοι είναι φυτοφάγοι συνήθως ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής απ’ ό,τι οι υπόλοιποι, με σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ και έλεγχο του πάχους. Πάντως, προηγούμενη ευρωπαϊκή έρευνα του 2009 (μελέτη EPIC Οξφόρδης) δεν είχε βρει διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ φυτοφάγων και μη, ίσως επειδή οι Ευρωπαίοι γενικά διατρέφονται πιο υγιεινά από τους Αμερικανούς.
Δεύτερη μελέτη
Επιπλέον, μια δεύτερη μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», συμπέρανε ότι ο συνδυασμός τακτικής σωματικής άσκησης, μεσογειακής διατροφής, αποφυγής καπνίσματος και ελέγχου του βάρους μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Οσοι υιοθέτησαν όλα τα παραπάνω είχαν σε διάστημα 7,5 ετών κατά 80% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους δεν τήρησαν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες υγιεινής συμπεριφοράς.