Ενα καινούργιο χάπι που προλαμβάνει τα δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία προκαλούν στο γαστρεντερικό διάφορες μολύνσεις από βακτήρια που κυκλοφορούν σε χώρες όπως η Ινδία, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ δημιούργησαν ένα εμβόλιο σε μορφή χαπιού, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από τις κοιλιακές κράμπες, τον εμετό, τη διάρροια, την αφυδάτωση και άλλα προβλήματα που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό και το φαγητό, καταπολεμώντας τα βακτήρια.
Οπως είπε στην «Daily Telegraph» ο καθηγητής Nigel Slater, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του τμήματος Βιοχημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να εισαγάγουν ένα μικρό τμήμα DNA σε ακίνδυνο βακτήριο της σαλμονέλας, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να το εκλάβει ως E. coli. Τα βακτήρια αυτά μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, σχηματίζοντας ένα είδος «πολτού», ο οποίος αποξηραίνεται με τη βοήθεια ζεστού αέρα και μετατρέπεται σε σκόνη. Με αυτόν τον τρόπο και με μια περαιτέρω διαδικασία οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ανοσία στο σημείο όπου η μόλυνση εμφανίζεται για πρώτη φορά (στο πεπτικό), γεγονός που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό να αναπτύξει την άμυνά του από την αρχή.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, όλο αυτό κάνει το χάπι πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τα παραδοσιακά εμβόλια, γεγονός που αποδείχθηκε και στις δοκιμές σε ζώα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα προσβάλλουν κάθε χρόνο περίπου 10.000.000 ανθρώπους που ταξιδεύουν σε τροπικές χώρες και πολύ περισσότερο στην Ινδία.
«Το εμβόλιο που παρασκευάσαμε σε μορφή σκόνης είναι πολύ σταθερό και δεν χρειάζεται να διατηρείται σε δροσερό και ξηρό μέρος» είπε στην «Daily Telegraph» ο καθηγητής Slater. Πρόσθεσε δε ότι το νέο χάπι δεν μεταφέρει κανένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας της βελόνας, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να το καταπιεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλινικές δοκιμές του χαπιού θα ξεκινήσουν αργότερα, το πιθανότερο μετά το καλοκαίρι.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη