Χρονική παράταση, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, αναμένεται να ζητήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα των 12.500 υπαλλήλων που θα έπρεπε να τεθούν σε κινητικότητα μέχρι αύριο, κάτι φυσικά αδύνατον, καθώς δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία από την πλευρά του τέως υπουργού Αντώνη Μανιτάκη.
Το στίγμα για την παράταση αυτή έδωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε: «Με την τρόικα θα συζητήσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα. Θα επιχειρήσουμε να εξασφαλίσουμε εκείνη τη χρονική άνεση, ώστε οι όποιες αλλαγές να γίνουν με αξιοκρατικά κριτήρια».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνεργασία με την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, σκοπεύει να ζητήσει παράταση πέραν της 30ής Ιουνίου, που προέβλεπε η αρχική συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου να τεθούν σε κινητικότητα οι πρώτοι 12.500 υπάλληλοι (σ.σ.: άλλοι 12.500 πρέπει να τεθούν έως το τέλος του χρόνου), οι οποίοι αναμένεται να προέλθουν κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εκπαίδευση.
Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, για να «ξεπεραστεί» το εμπόδιο της κινητικότητας, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα αξιοποιήσει το επιχείρημα ότι έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2.700 απολύσεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ και ότι θα χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης δομών και προσωπικού που θα οδηγήσουν άμεσα στην κινητικότητα 12.500 υπαλλήλους.
Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι η πλειονότητα των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα θα είναι από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, από τα οποία αναμένεται να προκύψει το 80% του πλεονάζοντος προσωπικού, καθώς τα δύο υπουργεία διαθέτουν περίπου 300.000 υπαλλήλους. Με αυτό το σκεπτικό αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση των δομών σε δήμους και σχολικές μονάδες, ενώ ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να δεσμευτεί προσωπικά στην τρόικα για την επιτυχία του εγχειρήματος με γνώμονα αξιοκρατικά κριτήρια. Οπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα υπουργεία, καθώς η διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού θα γίνει αποκεντρωμένα από κάθε υπουργείο ξεχωριστά. Αλλωστε, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει τον συντονισμό των υπουργείων που πρέπει να προχωρήσουν στην επιλογή του προσωπικού που θα τεθεί σε κινητικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό που θα τεθεί σε κινητικότητα προβλέπεται ότι θα αμείβεται με το 75% των αποδοχών του έως και 12 μήνες, προκειμένου να μετακινηθεί σε άλλες θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.