Τελειώνει (;) η πώληση της ΔΕΣΦΑ

Το τελικό κείμενο της προσφοράς που έχει υποβάλει η Socar από το Αζερμπαϊτζάν για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ αναμένει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), όπως υποστήριξε χθες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Κωστόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μετά την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ, η ισχύς του συμφωνητικού για κοινή πώληση της εταιρίας, που είχαν υπογράψει τα ΕΛ.ΠΕ. με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η διοίκηση του τελευταίου έχει υποστηρίξει ότι ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ πιθανώς θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Τα ΕΛ.ΠΕ. πωλούν το 35% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και το ΤΑΙΠΕΔ το 31%, αλλά αναμένουν την επίσημη τελική πρόταση της Socar, η οποία είχε αρχικώς υποβάλει προσφορά με όρους που δεν ικανοποιούσαν την ελληνική πλευρά. Τελικά οι Αζέροι επανήλθαν με νέα προσφορά, η οποία ανεβάζει το τίμημα για το 66% του ΔΕΣΦΑ στα 400.000.000 ευρώ.

Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. δεν έχει ενημερωθεί ή λάβει τις επίσημες τελικές προτάσεις της Socar, προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθούν και να υπάρξει σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Πολλοί συνδέουν την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος επικρατεί στη μάχη με τον Nabucco.

Επίσημες ανακοινώσεις για τον TAP αναμένονται σήμερα από την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, στην οποία συμμετέχει και η Socar. Θεωρείται, όμως, δεδομένο πως ο TAP θα αποτελέσει τον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς τη δυτική Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ενισχυθούν με περισσότερα από 200.000.000 ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν προκειμένου να μειωθεί η χρηματοοικονομική επιβάρυνση της εταιρίας. Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. απέφυγε να σχολιάσει το σχέδιο πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρία. Η διαδικασία επρόκειτο να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση πώλησης της ΔΕΠΑ, η οποία τώρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά.

Οσο για τη φημολογία περί ενδιαφέροντος της ρωσικής Gazprom για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο κ. Κωστόπουλος απέφυγε, επίσης, τα σχόλια. Περιορίστηκε να δηλώσει πως το ενδιαφέρον δεν έχει κανένα κόστος και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της ΔΕΠΑ θεωρούνταν σίγουρη η συμμετοχή της Gazprom, η οποία τελικά δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα