Γκρουέφσκι πάλι σε νέο (!) παραλήρημα

Νέο παραλήρημα για τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα για το γεγονός ότι η χώρα του δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ και δεν έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

«Ολος ο κόσμος γνωρίζει για ποιον λόγο η “Μακεδονία” δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ και δεν έχει λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Ο μοναδικός λόγος είναι επειδή δεν αποδεχτήκαμε αλλαγή του ονόματος του κράτους μας και της εθνικής ταυτότητας των “Μακεδόνων”, με τον τρόπο μάλιστα που επιζητεί η Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Dnevnik».

Ο κ. Γκρύεφσκι ισχυρίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Ε.Ε., δεν ασκεί πίεση στην Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. «Αντιθέτως, την υποστηρίζουν ολόπλευρα για να εξέλθει από την οικονομική κρίση και η Ελλάδα, γνωρίζοντάς το αυτό, δεν σκέφτεται καν την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, στη βάση επίτευξης ενός πραγματικού συμβιβασμού. Η τακτική της είναι να αναβάλλεται συνέχεια η εξέταση του ζητήματος αυτού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ανέφερε ακόμη ότι, αν «οι μεγάλες δυνάμεις δεν επιδείξουν ενδιαφέρον, το πρόβλημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επιλυθεί, διότι η ελληνική ηγεσία, στην παρούσα φάση, είναι εντελώς αδιάφορη για το ζήτημα αυτό».

Πρόσθεσε ότι και η διεθνής κοινότητα δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. Σε ερώτηση πού οφείλεται κάτι τέτοιο, ο κ. Γκρούεφσκι απαρίθμησε διάφορους λόγους, όπως το γεγονός ότι «η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., έχει επιρροή και πρόσβαση και περνάει τις θέσεις της στις μεγάλες δυνάμεις».

Ενας δεύτερος λόγος, όπως είπε, σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα από την ΠΓΔΜ και διαθέτει μια ιδιαίτερα δυναμική και πλούσια ομογένεια, «που ασκεί παντού λόμπι».

«Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια πληροφορία ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν μετέβη στην Ουάσινγκτον, επειδή δεν θα γινόταν δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο. Δεν ξέρω αν αληθεύει κάτι τέτοιο, όμως όταν πλησιάσουν οι εκλογές στην Αμερική θα τον δεχτούν, για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για 3.000.000 ψηφοφόρους και για οικονομική υποστήριξη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό και δεν πολυνοιάζεται που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε χρόνο να τον δεχτεί τώρα, εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο. Θα

έχει χρόνο να τον δεχτεί το πολύ σε δύο χρόνια, ίσως και νωρίτερα» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

«Η πίεση που μας ασκείται για τη διαφορά που έχουμε με την Ελλάδα εκδηλώνεται τώρα με άλλες μορφές, μέσω διαφόρων αρνητικών εκθέσεων για τη “Μακεδονία” και παραπέμπει σε αναζήτηση άλλοθι για να μην ενταχθεί η “Μακεδονία” στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί άλλοθι για την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης και ενδιαφέροντος από την πλευρά των μεγάλων δυνάμεων για την επίλυση αυτής της αδικίας που μας επέβαλε η Ελλάδα» ανέφερε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα