«Γκρεμίζονται» οι βάσεις εισαγωγής σχεδόν σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές, ακόμα και στις περιζήτητες, όπως όλα δείχνουν, μετά το βατερλό στις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων.
Τα πρωτοφανούς δυσκολίας θέματα, με τα οποία «φιλοδώρησε» τους υποψηφίους η Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή, κατάφεραν να αγγίξουν ακόμα και την κατηγορία των αριστούχων. Οπως εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, «οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθορίζονται από τρεις βασικούς παράγοντες: το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων, τον αριθμό των εισακτέων και τις προτιμήσεις των υποψηφίων, που μεταβάλλονται ανάλογα με την περίοδο».
Ετσι, δεδομένων των ιστορικά χαμηλών βαθμολογιών και των επιλογών των επιτυχόντων, που καθορίζονται τα τελευταία χρόνια από οικονομικά κριτήρια, οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. «Ειδικά στο Δεύτερο (Θετικές Επιστήμες) και στο Τέταρτο (Τεχνολογικές Επιστήμες) Επιστημονικό Πεδίο διαφαίνεται μεγάλη πτώση και, κατά συνέπεια, αποκλιμάκωση των βάσεων, που θα ξεκινά από τις περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές, οι οποίες θα χάσουν έως και 1.000 μόρια» λέει ο κ. Βαφειαδάκης. Οι καθοδικές τάσεις δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες και τις Ιατρικές Σχολές στο Τρίτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας), οι οποίες θα δουν τις βάσεις τους να πέφτουν κάτω από τα 19.000 μόρια (έως και -500 μονάδες).
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και φέτος χιλιάδες υποψήφιοι θα επιλέξουν τις Ιατρικές Σχολές, ωστόσο οι κακές επιδόσεις τους στη Βιολογία και το γεγονός ότι ελάχιστοι επιτυχόντες κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 19.000 μόρια θα ρίξουν τις βάσεις τους» υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΦΕ. Ο κ. Βαφειαδάκης αναφέρεται και στη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις βάσεις ίδιων σχολών σε Αθήνα και επαρχία, η οποία οφείλεται στον οικονομικό παράγοντα. Αν και πέρυσι οι Ιατρικές Σχολές αντιστάθηκαν στο φαινόμενο αυτό, εκτιμά ότι φέτος θα ισχύσει και γι’ αυτές.
Την κατηφόρα φαίνεται ότι παίρνουν και οι βάσεις των Οικονομικών Σχολών εξαιτίας των χαμηλών βαθμών στα μαθήματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι ήταν διπλάσιοι οι αριστούχοι) και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας (ελάχιστοι αριστούχοι και λιγότεροι υποψήφιοι στη βαθμολογική κλίμακα μεταξύ 15 και 18). «Σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων στα πανεπιστήμια, οι βάσεις στις Οικονομικές Σχολές θα παρασυρθούν προς τα κάτω από 500 έως και 1.000 μόρια» τονίζει ο κ. Βαφειαδάκης. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα Τμήματα Πληροφορικής, λόγω της «σφαγής» στα Μαθηματικά και στη Φυσική, όπου επιλέχθηκαν τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων 15 ετών. Οι απώλειες στις βάσεις τους αναμένεται να κυμανθούν από 600 έως 1.000 μόρια.
Αναφερόμενος στους μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης και παρά την… τραγωδία που εκτυλίχθηκε στα Αρχαία Ελληνικά, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΦΕ εξακολουθεί να τους θεωρεί ευνοημένους, καθώς «αφενός μονοπωλούν τις Κοινές Σχολές, αφετέρου επέλεξαν ως μάθημα τη Βιολογία, που ήταν πιο βατή σε σχέση με τα Μαθηματικά». Παραθέτει, μάλιστα, τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι αριστούχοι στη Βιολογία είναι διπλάσιοι (24%) σε σχέση με αυτούς στα Μαθηματικά (11%). Ως εκ τούτου, αν εξαιρεθούν τα Αρχαία Ελληνικά και δεδομένου ότι «η Ιστορία και η Εκθεση ήταν ίδιου επιπέδου δυσκολίας με πέρυσι, δεν περιμένουμε μεγάλες ανατροπές στις σχολές του Πρώτου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες)» εκτιμά ο κ. Βαφειαδάκης και προσθέτει: «Θα υπάρξει πτώση και στις Νομικές Σχολές και στις Σχολές Ψυχολογίας, αλλά δεν θα είναι μεγαλύτερη των 200 μορίων».
Τελικά, μόνο οι Στρατιωτικές Σχολές και «κάποια τμήματα-φωτοβολίδες, τα οποία θα δουν τις βάσεις τους να αυξάνονται για συγκυριακούς λόγους» θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Για τις υπόλοιπες σχολές και τμήματα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τον κ. Βαφειδάκη: «Δεν θα υπάρξει άνοδος σχεδόν πουθενά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η απώλεια προσφερόμενων θέσεων κατά 30% στις Στρατιωτικές Σχολές και η υψηλή ζήτησή τους θα εκτοξεύσουν τις βάσεις τους. Εντούτοις, χαρακτηρίζει αδικαιολόγητο το τεράστιο ενδιαφέρον που προσελκύουν, αφού πλέον «δεν προσφέρουν υψηλές αμοιβές, υψηλά εφάπαξ ή πρόωρη συνταξιοδότηση».
Η εικόνα στα ΤΕΙ
Καθοδική πορεία αναμένεται να ακολουθήσουν και τα ΤΕΙ, ενώ θα υπάρξουν και Τεχνολογικά Τμήματα «χωρίς βάσεις» (με λιγότερα από 5.000 μόρια), όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στα εξαιρετικά δύσκολα θέματα, που πάντα πλήττουν περισσότερο τους μαθητές οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο 10. Εξαίρεση ενδέχεται να αποτελέσουν τα τμήματα του Πέμπτου Επιστημονικού Πεδίου, στα οποία έχουν μειωθεί σημαντικά οι προσφερόμενες θέσεις, και ως εκ τούτου «εκτιμάται ότι δεν θα ακολουθηθεί ο ίδιος ρυθμός πτώσης».
Το φαινόμενο αυτό θα είναι γενικότερο στα ΤΕΙ, για τα οποία ο κ. Βαφειαδάκης εξηγεί πως «δεν υπάρχει λόγος βίαιης κατρακύλας των βάσεων, όπως θα συμβεί στα ΑΕΙ, γιατί έχει περιοριστεί ο αριθμός των εισακτέων». Μοναδική εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν τα Τεχνολογικά Τμήματα του Τρίτου Επιστημονικού Πεδίου, κυρίως τα παραϊατρικά (Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσιοθεραπείας), στα οποία δείχνουν προτίμηση υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που έχουν συγκεντρώσει καλές βαθμολογίες. Εφόσον, λοιπόν, και φέτος στραφούν σε αυτά, δεν αποκλείεται να «ψηλώσουν» τις βάσεις τους λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Το κλειδί για το μηχανογραφικό
Να επιλέξουν σχολές και τμήματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους και όχι με γνώμονα τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής, παροτρύνει τους υποψηφίους ο κ. Βαφειαδάκης. Μάλιστα, τους συνιστά να δηλώνουν σχολές που, βάσει των προβλέψεων, βρίσκονται στα συν πλην 3.000 μόρια από αυτά που έχουν συγκεντρώσει, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «τα μόρια δεν είναι λεφτά, για να ανησυχούν μην τα χάσουν». Ο ίδιος εκφράζει την άποψη πως πολλές σχολές είναι υπερεκτιμημένες και άλλες ριγμένες, με την έννοια ότι τμήματα με λιγότερα μόρια από κάποια άλλα προσφέρουν ενδεχομένως καλύτερα προγράμματα σπουδών και εξειδίκευση.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ξεκίνησε η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, η οποία θα λήξει την Παρασκευή 12 Ιουλίου. Ωστόσο, οι υποψήφιοι θα μπορούν από την Τρίτη να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.exams.minedu.gov.gr, στην οποία μπορούν να εισέρχονται πληκτρολογώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας και τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων. Για οποιαδήποτε απορία αλλά και για να βοηθηθούν με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα λειτουργούν μία ημέρα την εβδομάδα και επιπλέον τις ημέρες 2, 5, 9 και 12 Ιουλίου. Τέλος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που βρίσκεται η εφαρμογή του μηχανογραφικού θα βρουν οδηγίες και πληροφορίες για τους εισακτέους και τις βάσεις εισαγωγής παλαιότερων ετών.
Εύη Πανταζοπούλου