Τα 8+1 (εκρηκτικά) δίδυμα της άβολης συγκατοίκησης

Εννέα «καυτά» δίδυμα «γαλάζιων» και «πράσινων» υπουργών καλούνται να συγκατοικήσουν, μετά τον ανασχηματισμό, σε ισάριθμα υπουργεία και να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεργαστούν χωρίς προβλήματα και συγκρούσεις. Το πείραμα θεωρείται ούτως ή άλλως δύσκολο, καθώς ήδη η συμφωνία για τον σχηματισμό της δικομματικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει αμηχανία έως και μούδιασμα σε μεγάλη μερίδα της βάσης της Ν.Δ. Επίσης πολλές απορίες υπάρχουν και για το πώς θα συμπεριφερθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δεν κρύβει πάντως τις «επεκτατικές» και «αυτοκρατορικές» του τάσεις, σπεύδοντας, μάλιστα, την επαύριον του ανασχηματισμού, να παρασημοφορήσει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον πρόεδρο της COSCO…

ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αρκέστηκε στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλά ανέλαβε και υπουργός Εξωτερικών, προσβλέποντας στο πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. Υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα παραμένει ο (αδελφός της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα και προσωπικός φίλος του κ. Βενιζέλου) Δημήτρης Κούρκουλας, αλλά προστέθηκε ως υφυπουργός και ο βουλευτής Εβρου της Ν.Δ. Ακης Γεροντόπουλος, πιστός πολιτικός φίλος και συνοδοιπόρος του Αντώνη Σαμαρά σε όλη την πολιτική του πορεία, που θα αναλάβει αρμόδιος στον ευαίσθητο τομέα του απόδημου Ελληνισμού.

ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

 Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιστρέφει σχεδόν έναν χρόνο μετά… Εκτιμά ότι δεν θα έχει πρόβλημα στη συνεργασία του με την έως τώρα εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει υπουργικό θώκο (αναπληρώτρια) στο Πεντάγωνο. Και οι δύο επισημαίνουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, αν και η κυρία Γεννηματά, έως την παραμονή του ανασχηματισμού, έκανε εμπρηστικές και υβριστικές δηλώσεις κατά της Ν.Δ.

ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αρκετά είναι τα στοιχήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, με πρώτα την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου έτους, την ίδια στιγμή που θα πρέπει να συνεργαστεί με έναν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Ευάγγελου Βενιζέλου, τον βουλευτή Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκο, ως αναπληρωτή υπουργό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεργασία που θα υπάρξει μεταξύ τους σε δύσκολα θέματα, όπως αυτά του Μεταναστευτικού και της Ιθαγένειας.

ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Επιδεικνύοντας από την πρώτη κιόλας μέρα έπαρση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε τον εαυτό του «έμπειρο υπουργό, που έχει θητεύσει σε πολλά υπουργεία», έστω κι αν δεν είχε διαβάσει καν το Μνημόνιο, όπως είχε ομολογήσει. Μαζί του καλείται να συνυπάρξει ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, που επιστρέφει σε κυβερνητικό σχήμα έπειτα από τέσσερα χρόνια. Μάλλον θα αναλάβει τον τομέα των Μεταφορών και ελπίζει ότι «με τη βοήθεια του Θεού, θα φέρουμε θετικά αποτελέσματα σε σύντομο διάστημα».

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οταν στις 14 Φεβρουαρίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου κατηγορούσε τον Γιάννη Βρούτση ότι παίζει κρυφτούλι, με αφορμή το κώλυμα που δήλωσε και δεν πήγε στη Βουλή για να απαντήσει σε ερώτησή του, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι περίπου τέσσερις μήνες αργότερα θα το έφερνε η μοίρα να πρέπει να συνεργαστούν ως το αρμόδιο υπουργικό δίδυμο για θέματα Εργασίας. Ο «πράσινος» βουλευτής Ηρακλείου έχει ξαναπεράσει από το συγκεκριμένο υπουργείο επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου.

ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στο συγκεκριμένο υπουργείο θεωρείται ότι η συμπόρευση του υπουργού Γιάννη Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ και του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη από τη Ν.Δ. θα είναι ομαλή και χωρίς σημαντικά προβλήματα, λόγω της πολυετούς φιλίας τους, αλλά και του ήπιου χαρακτήρα τους. Ο κ. Μανιάτης έχει αρκετές συμπάθειες και μέσα στη Ν.Δ., ενώ αθόρυβος και αποτελεσματικός ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. θέτει ως κοινό τους στοίχημα να συνεχίσουν «ένα έργο που υπερβαίνει κομματικές διαφορές».

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα συνεχίσει το έργο του από τη θέση του υπουργού Παιδείας, έχοντας δίπλα του έναν νέο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον Συμεών Κεδίκογλου, πρώτο ξάδελφο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Αρβανιτόπουλος, σε κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζει «μονόδρομο» την εφαρμοζόμενη πολιτική. Αλλά και ο κ. Κεδίκογλου υποστηρίζει ότι το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών με τον ρόλο τους πρέπει να αποδείξουν ότι πραγματικά νοιάζονται για τον τόπο.

ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο εξωκοινοβουλευτικός Αθανάσιος Τσαυτάρης, φίλος του κ. Βενιζέλου, και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι από τα δίδυμα που παρέμειναν στις θέσεις τους, ως υπουργός και αναπληρωτής υπουργός αντίστοιχα, παρόλο μάλιστα που οι σχέσεις τους δεν ήταν καθόλου καλές. Κλήθηκαν όμως να αφήσουν πίσω τους τις προσωπικές κόντρες και να συνεργαστούν…

Η καυτή πατάτα

ΥΠ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Στην «ηλεκτρική» καρέκλα του κάθισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Υφυπουργός, η Εύη Χριστοφιλοπούλου (πρώην υφυπουργός Παιδείας – «φωτοτυπίας» επί ΠΑΣΟΚ), αρμόδια για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και το ΕΣΠΑ, με τον κ. Μητσοτάκη, πάντως, να προτίθεται να της παραχωρήσει και επιπλέον αρμοδιότητες. Οι δυο τους γνωρίζονται αρκετά χρόνια και, όπως λένε, έχουν καλή χημεία, που μένει να επιβεβαιωθεί την πράξη.

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα