Παραιτήσεις-βροχή στην Πορτογαλία!

Παραπαίει η κυβέρνηση του προέδρου του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο, αφού μόλις μία μέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βιτόρ Γκάσπαρ χθες παραιτήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Πάολο Πόρτας. Ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ όμως, εκτός των άλλων, ήταν και ο δεύτερος τη τάξει στη συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, καθώς είναι ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, του δεύτερου και μικρότερου κόμματος που μετέχει στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Πέδρο Κοέλιο, ο οποίος ασκεί την εξουσία στη χώρα από τον Ιούνιο του 2011.

Επομένως, η κρίση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι συντριπτική και δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας των προγραμμάτων λιτότητας που επιβάλλονται και σε αυτή τη μνημονιακή χώρα. «Σήμερα το πρωί υπέβαλα την παραίτησή μου. Η απόφασή μου είναι αμετάκλητη» γράφει στη σχετική του ανακοίνωση ο Πόρτας, επικεφαλής του μικρού συντηρητικού κόμματος CFS-PP. Στην επιστολή που συνοδεύει την εντελώς αναπάντεχη παραίτησή του, έπειτα από αυτήν του Γκάσπαρ -αρχιτέκτονα της πολιτικής αυστηρής λιτότητας, που συμβαδίζει με τις αξιώσεις των δανειστών της τρόικας των Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ-, ο Πόρτας τονίζει ότι διαφωνεί με την επιλογή του πρωθυπουργού να επιλέξει ως αντικαταστάτη στο υπουργείο Οικονομικών τη Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Ο Πόρτας μάλιστα παραιτήθηκε τη στιγμή που θα ορκιζόταν η νέα υπουργός Οικονομικών. «Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συνεχίσει τη χαραγμένη οδό στο υπουργείο Οικονομικών. Σέβομαι την εκλογή αυτή, όμως διαφωνώ» προσθέτει ο Πόρτας.

Ο παραιτηθείς υπουργός είχε εκφράσει και στο παρελθόν διαφωνίες για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε η κυβέρνηση και είχε απειλήσει μάλιστα να διαλύσει τη συμμαχία σε περίπτωση που ετίθετο σε εφαρμογή το σχέδιο για αύξηση της φορολογίας των συνταξιούχων. Αργά χθες το βράδυ έκανε δηλώσεις και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. Ο Κοέλιου αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση του Πόρτας και δήλωσε πως ούτε ο ίδιος πρόκειται να παραιτηθεί γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως εγκαταλείπει την χώρα του. Πρακτικά κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην Πορτογαλία. Ο Κοέλιου πάντως δεσμεύτηκε να αποσαφηνίσει όλες τις «συνθήκες για την υπέρβαση της κρίσης».

Οπως ανέφεραν τα διεθνή πρακτορεία χθες, η παραίτηση του Πόρτας μεταφράζεται στην ουσία σε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εκλογές. Τα πρακτορεία επεσήμαναν ακόμη ότι το σενάριο των εκλογών θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία και θα διακόψει τις προσπάθειες της χώρας να βγει από το μνημόνιο το 2014. Εάν το σενάριο των εκλογών γίνει πραγματικότητα, πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί και δεύτερο δάνειο από την τρόικα.

ΓΑΛΛΙΑ: Ο ΟΛΑΝΤ «ΕΠΝΙΞΕ» ΤΗΝ ΝΤΕΛΦΙΝ

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέπεμψε την υπουργό της Οικολογίας κυρία Ντελφίν Μπατό, επειδή δήλωσε ότι το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 «είναι κακό».

Η υπουργός διετύπωσε αυτόν τον χαρακτηρισμό επειδή οι διατιθέμενες πιστώσεις για το υπουργείο της για όλο το 2014 είναι κατά 7% λιγότερες σε σχέση με τα φετινά κονδύλια που προέβλεπε ο εκτελούμενος προϋπολογισμός.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα