Παράσημο και μετά απόλυση!

Mε μια απλή ανακοίνωση, η Cosco έθεσε εκτός εταιρίας τον κάπτεν Γουέι Τζιαφού, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα παρασημοφορήθηκε από τον αντιπρόεδρο κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Φοίνικα για την προσφορά του στις ελληνοκινεζικές σχέσεις!

Για τους επαΐοντες, η «καρατόμηση» του Τζιαφού δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς η αλλαγή στην ηγεσία του Κ.Κ. Κίνας ήταν αναμενόμενο να φέρει στην κορυφή των κρατικών επιχειρήσεων στελέχη προσκείμενα στη νέα ηγεσία.

Ο Μα Ζε Χούα, που πήρε τη θέση του συνταξιούχου πλέον Τζιαφού, ήταν ως τώρα «το μάτι και το αυτί» της νέας ηγεσίας στον κινεζικό ναυτιλιακό κολοσσό. Εμπειρος στα ναυτιλιακά και κυρίως στα θέματα ποντοπόρου ναυτιλίας, ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου του Δ.Σ. και του κομματικού γραμματέα της Cosco, ενώ εκτελεστικός πρόεδρος ορίστηκε ο Λι Γιουπένγκ, ως τώρα εκτελεστικός αντιπρόεδρος.

Ο κάπτεν Τζιαφού παρέμεινε στην ηγεσία της Cosco επί 15 χρόνια. Ηταν εκείνος που πραγματοποίησε το μεγάλο άνοιγμα της εταιρίας προς την Ευρώπη, κυρίως σε συνεργασία με τον ιδρυτή της Costamare, αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Cosco παρουσίασε ζημιές, όπως και άλλες κινεζικές κρατικές εταιρίες. Το κράτος, όμως, όπως γίνεται στα εναπομείναντα κομμουνιστικά κράτη (και την Ελλάδα), κάλυπτε τα ελλείμματα. Η αλλαγή ηγεσίας στην κορυφή του Κ.Κ. Κίνας άνοιξε τον δρόμο στον «πιστό» Χούα και έκλεισε την καριέρα του «παλιού» Τζιαφού. Επί 15 χρόνια ο κινητικότατος κάπτεν οδηγούσε την Cosco σε νέους δρόμους. Στενός φίλος με τον αείμνηστο ιδρυτή της Costamare Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, γνωρίστηκε με τον Κώστα Καραμανλή το 2006, στην υποδοχή του πλοίου της Costamare, του «Cosco Hellas», στο Ικόνιο. Εκεί αναπτύχθηκε το «φλερτ» που οδήγησε στον «γάμο» με τους Κινέζους στον ΟΛΠ.

Επισήμως η απομάκρυνση του Τζιαφού αποδίδεται στο «όριο ηλικίας» (63 ετών). Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι ο Χούα, που είναι ήδη 60, θα παραμείνει στη θέση του ώσπου να αλλάξει η σημερινή ηγεσία της Κίνας!

Η Cosco παρουσίασε την τελευταία διετία σωρεία ζημιών στο χρηματιστήριο της Σανγκάης. Το 2011 είχε ζημιές 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2012 δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία βρέθηκε κοντά στην απομάκρυνση από το ταμπλό, οι μέτοχοι δυσανασχετούσαν και ο Τζιαφού έχασε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Οταν διαπιστώθηκαν ζημιές και στο α’ εξάμηνο του 2013, παύθηκε οριστικά από το νέο Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που δεν είχε διάθεση να τον στηρίξει, όπως έκανε η απελθούσα ηγετική ομάδα.

Η αλλαγή, πάντως, δεν αναμένεται να επηρεάσει την πολιτική της Cosco στην Ευρώπη, έστω και αν ο Χούα δεν θεωρείται το ίδιο «επικοινωνιακός» με τον προκάτοχό του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα